Terug naar boven

Van eigen bodem: Joop Stokkermans en de weg naar Hamelen

Componist Joop Stokkermans (1937-2012) heeft muziek geschreven voor televisie, theater en reclames. Zijn liedjes voor de jeugdserie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer? zijn misschien wel de bekendste uit zijn enorme oeuvre. De tv-serie uit de jaren 70 staat opnieuw in de belangstelling omdat er verloren gewaande afleveringen zijn teruggevonden.

Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? - Kinderkoor Henk van der Velde

Stokkermans studeert piano en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna gaat hij in de leer bij de Franse meesterpianist Robert Casadesus in Parijs. In het begin van zijn carrière maakt hij veel liedjes in het lichte genre. Hij is verantwoordelijk voor drie Nederlandse inzendingen op het Eurovisie Songfestival. Tijd van Saskia & Serge is de meest succesvolle met een zesde plaats. In 1970 scoort D.C. Lewis een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 met het door Stokkermans gecomponeerde Mijn Gebed. Het is voor het eerst dat een religieus popliedje zo goed scoort. In het nummer klinkt een kerkorgel dat wordt bespeeld door Feike Asma. Het arrangement is van Bert Paige en de tekst is geschreven door Gerrit den Braber.

Mijn Gebed - D.C. Lewis

Regelmatig schrijft Stokkermans muziek voor televisie, zoals voor Oebele, Tita Tovenaar en De Zomer Van ‘45. In 1972 verschijnt de eerste aflevering van de televisieserie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer? De serie betekent de doorbraak van hoofdrolspelers Rob de Nijs, Loeki Knol en Martin Brozius en wordt een groot succes. Stokkermans maakt samen met tekstschrijver Harrie Geelen alle liedjes. In totaal worden er 45 afleveringen gemaakt. De ruim 120 liedjes zijn op elpee en cd uitgegeven. In 2013 worden vijf verloren gewaande liedjes opnieuw opgenomen met de originele hoofdrolspelers.

Langzaam komt de tijd - Rob de Nijs

De componist valt meerdere keren in de prijzen. Hij wint in 1960 de Prix d'Excellence, de hoogste muzikale onderscheiding in Nederland. Later krijgt hij een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. In 1973 valt hem de Louis Davidsprijs ten deel, voor het lied Dobbe Dobbe Dobbe dat hij voor Jasperina de Jong maakt. Stokkermans werkt gedurende zijn carrière regelmatig met de cabaretière samen. De Louis Davidsprijs is een voorloper van de Annie M.G. Schmidtprijs, de onderscheiding voor het beste theaterlied van het jaar.

Dobbe Dobbe Dobbe - Jasperina de Jong

In de beginjaren van Kinderen Voor Kinderen schrijft Stokkermans regelmatig liedjes voor dit muzikale tv-programma. De meeste maakt hij samen met tekstdichter Ivo de Wijs. Voor het lied Mama Doet De Moedermavo uit 1984 werkt hij opnieuw samen met Harrie Geelen.

Mama doet de Moedermavo - Kinderen Voor Kinderen

Joop Stokkermans schrijft de laatste jaren van zijn leven vooral voor musicals. Zo komt er een musicalversie van Hamelen en hij werkt mee aan Nijntje de Musical. Maar zijn omvangrijke oeuvre laat zien dat hij van alle markten thuis is. Hij schrijft televisietunes en bekende reclamemuziek. ‘Altijd weer een gezellig moment, met de lekkerste koffie die je kent’. Iedereen in Nederland kan het meezingen. Of ‘liever Kips leverworst, dan gewone leverworst’. In 2002 wordt een hommage georganiseerd met als titel Van Hamelen tot Leverworst. Onder meer Karin Bloemen, Gerard Cox en Mathilde Santing zingen tijdens deze feestavond liedjes van Stokkermans. De presentatie is in handen van Paul de Leeuw, voor wie hij ook meerdere liedjes heeft geschreven.

Spoken - Paul de Leeuw

GK

Meer informatie over de teruggevonden afleveringen van Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? vind je hier.