Terug naar boven

Curiosa pop: Milieubewuste liedjes

Een kringloopeconomie gaat uit van het hergebruiken van reststoffen en haalt zijn energie idealiter uit hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. Nu de aarde wordt geteisterd door serieuze milieuproblemen zoals de plastic soep en opwarming van de aarde, is de urgentie van een kringloopeconomie en het gebruik van duurzame energie groter dan ooit. Welke artiesten maken zich ook zorgen over het milieu?

Frontman Black Francis schreef de eerste single van het album Doolittle (1989) met als belangrijkste thema de plek van de mens in het universum. Hij kwam tot de conclusie dat de mensheid de aarde om zeep aan het helpen was. Ook nam hij de oceaan als inspiratiebron, die hij een mysterieuze en mythologische plek vindt. Hij koppelt vervuiling aan de ondergang van de Romeinse zeegod Neptunus, die ten ondergaat aan de grote hoeveelheid troep die via industriële uitstoot in de zee belandt.

Pixies - Monkey Gone To Heaven

Op hun album Plastic Beach (2010) richten de virtuele bandleden van Gorillaz zich op de grote hoeveelheden plastic afval die in de oceaan en op het strand terecht komt. Deze plastic soep heeft veel negatieve gevolgen. Zo sterven er veel dieren die plastic opeten of erin verstrikt raken en kunnen giftige bestanddelen uit kunststof onze voedselketen binnendringen. Het nummer Superfast Jellyfish zingen Damon Albarn, Gruff Rhys en de rappers van De La Soul over plastic donuts en een radioactieve zee.

Gorillaz - Superfast Jellyfish

Er bestaan genoeg wat als-voorbeelden van wat er met Nederland zou gebeuren als de zeespiegel vijf meter zou stijgen. Ongeveer de helft van Nederland zou dan onder water komen te liggen. Andere landen zoals China, Vietnam, Egypte en de Bahama’s zouden dan ook een probleem hebben. Róisín Murphy zingt ook over de stijging van de zeespiegel op haar album Overpowered (2008). Zij richt zich op de Verenigde Staten. Daar is de stad Miami als eerste de klos. “Dear Miami you’re the first to go, disappearing under melting snow.”

Róisín Murphy - Dear Miami

Samen met Randy Newman schreef Peter Gabriel het nummer Down To Earth voor de film Wall-E. In de film is te zien hoe de aarde onbewoonbaar is geworden door grote hoeveelheden afval. De enige bewoners van onze planeet zijn robots. De mensheid is verkast naar enorme ruimteschepen, waar zij allemaal obesitas hebben ontwikkeld, omdat ze door technologische vooruitgang niks zelf meer hoeven te doen. Zoals het een echte Disney-film betaamt, zit hier een (dubbele) moralistische boodschap in verscholen. We moeten zuinig zijn op onze aarde, maar ook op onszelf.

Peter Gabriel - Down To Earth

De Canadese zangeres Emily Haines ken je misschien als zangeres en toetsenist van Metric, of als bandlid van Broken Social Scene. Samen met The Soft Skeleton maakte zij dit prachtige liedje Statuette, waarin zij heel subtiel milieubewustheid koppelt aan feminisme. Zij zingt over een figuur die met (grond)stoffen uit de natuur iedere vrouw op aarde kan omkopen. Ook het gebrek aan moraliteit bij het gebruiken van die natuurlijke bronnen wordt in dit nummer bezongen.

Emily Haines & The Soft Skeleton – Statuette

Het Amerikaanse collectief Animal Collective richt zich met hun album Tangerine Reef (2018) op de onderwaterwereld. De band gaat hier de samenwerking aan met het duo Coral Morphologic. Dit tweetal maakt macrovideo’s van koralen en onderwaterleven. Deze collaboratie kwam tot stand in het kader van het International Year of the Reef en had als doel om de bewustwording op de teloorgang van koraalriffen te vestigen, ten gevolge van de opwarming van de oceanen.

Animal Collective - Hip Sponge

(JvQ)