Carmen is een opera van...
de Franse componist Georges Bizet.
de Italiaanse componist Georges Bizet.
de Franse componist Giacomo Puccini.
de Italiaanse componist Giacomo Puccini.
axe
Feestmuziek uit het noorden van Brazilië met duidelijke Afrikaanse invloeden (met name in de percussie). 
Bahia
Grote provincie in het noordoosten van Brazilië met het hoogste percentage Afro-Brazilianen van het hele land. Hoofdstad is Salvador. 
baile funk
Schokkerige, elektronische muziek waarover gerapt kan worden. Midden jaren negentig ontstaan in de favela's van Rio. De teksten zijn direct en uit het leven gegrepen en gaan dus meestal over geweld of seks.
bateria
Drumband van een sambaschool. In het Portugees betekent het ook 'drumstel'. 
batucada
Vorm van samba met de nadruk op de percussie. Dit is de samba die je hoort als er op tv een reportage is over Brazilië. Batucada wordt gespeeld door een 'bateria'. 
bloco afro
Carnavalsverenigingen uit het noorden van Brazilië (met name Salvador) die zich laten inspireren door Afrikaanse en Afro-Braziliaanse thema's. Bekende bloco-afro's zijn Olodum en Filhos de Gandhi. 
candomble
Verzamelnaam voor verschillende religieuze rituelen die door Afrikaanse slaven werden meegenomen naar Brazilië. Ook elementen van katholicisme (met name de verering van heiligenbeelden) vonden hun plaats in candomble. Muziek, en dan vooral de trance opwekkende ritmes, spelen een grote rol binnen candomble. 
favela
Sloppenwijk. Ongeveer 15% van de 200 miljoen Brazilianen woont in een favela. Criminaliteit, armoede en geweld lijken onuitroeibaar in de favela's. 
forro
Volksmuziek uit de sertão. Deze boerendansmuziek kent een hoofdrol toen aan de accordeon. De ritmische begeleiding komt van een triangel en zabumba (een basdrum). De meest geliefde forró-artiest was Luiz Gonzaga. 
Ipanema
Rijke wijk van Rio de Janeiro, direct aan het strand. Geboorteplaats van de bossa nova. 
lambada
Sensuele dans en muziek uit noord-Brazilië. 
Pernambuco
Staat in noord-Brazilië bekend van zijn tropische klimaat en vruchtbare muziekscene. Recife is de hoofdstad van Pernambuco.
samba enredo
Sambalied dat tijdens carnaval wordt gezongen door één specifieke sambaschool. Succesvolle enredo's groeien tijdens en na het carnaval uit tot nationale hits. 
samba-cancao
Het Braziliaanse luisterlied, een relaxte vorm van samba die zijn hoogtepunt beleefde in de jaren veertig en vijftig maar eigenlijk altijd geliefd bleef onder de Brazilianen.
sambaschool
Carnavalsverenigingen uit Rio de Janeiro en Sao Paulo. Hoogtepunt is de jaarlijkse optocht tijdens carnaval waar een jaar voorbereiding aan vooraf gaat. De meest succesvolle sambascholen mogen in optocht door het Sambadrome, aanschouwd door een miljoennenpubliek (live en op televisie). 
sertao
Het droge binnenland in het noordoosten van Brazilië, een van de armste delen van het land.
trio eletrico
Mobiele discotheek of podium die tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht door de straten van Salvador trekt. 
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid.