Welke hedendaagse jazzartiest is Nederlands?
Brad Mehldau
Joshua Redman
Benjamin Herman
Esbjörn Svensson
bourdontoon
Continu klinkende toon, vaak lage bromtoon, als begeleiding van een melodie
celtic harp
Rond de vijfde eeuw na Christus zou de harp door missionarissen naar Bretagne zijn gebracht. In Ierland, Schotland en Wales werd de harp voorzien van metalen snaren (nl. brons, messing, zilver, goudlegeringen). De huidige Keltische harp (haakjesharp) of folkharp is een kopie van deze Gaelische harp, maar voorzien van haakjes om de tonen van de snaren chromatisch te veranderen.
hornpipe
Hornpipe slaat op verschillende dans- en muziekvormen in Groot-Brittannië, vanaf de 17de eeuw tot nu. Als Ierse dans heb je een langzame en snelle variant, meestal in 4/4 maar ook wel 2/2 maatsoort. In Schotland/Noord-Engeland kom je ook wel 3/2 of 9/4 maatsoorten tegen.
Ierse bouzouki
Een aangepaste vorm van de Griekse langhalsluit, die in de jaren zestig populair werd in Ierland. De Ierse variant heeft een stevige platte hals, een platte druppelvormige kas en zwaardere snaren.
jig
Een levendige volksdans en bijbehorende muziek, ontstaan in 16de-eeuws Engeland, maar nu zeer populair in Ierland en Schotland.
mazurka
Een Poolse volksdans in driedelige maatsoort, meestal in een levendig tempo en met een accent op de tweede of derde tel.
pibroch
Scottish highland pipes. Een grote grote luide doedelzak met drie bourdontonen (= continu klinkende tonen). De blaasbalg krijgt lucht doordat de speler in een pijp lucht inblaast.
polka
Een levendige Poolse dans en muziekgenre. Ontstaan in 19de-eeuws Bohemië, maar inmiddels populair in heel Europa en zelfs Amerika.
reel
In Ierland is dit de populairste dansvorm en bijbehorende muziek. In Schotland is het een van de vier traditionele dansen (jig, reel, strathspey en waltz). Een reel is in tweedelige maatsoort, met het accent op de eerste en derde tel.
slide
Een in zuidwest-Ierland ontstane dansmuziek die lijkt op een snellere variant van de jig. In 12/8 maatsoort.
strathspey
Een dansmelodie in 4/4 maatsoort. Lijkt op de hornpipe maar is langzamer en statiger en bevat sprongetjes in de melodie (noten worden verlengd met een punt). Voorbeelden: Auld Lang Syne en The Bonnie Banks o' Loch Lomond.
trekzak
Trekzakken als de accordeon en concertina behoren tot de aërofonen, die voor hun klankvoortbrenging een luchtstroom nodig hebben. Deze instrumentenfamilie werd in de vroege negentiende eeuw verder ontwikkeld. De populairste vormen zijn de knopaccordeon (met knoppen aan weerszijden van de blaasbalg) en de klavieraccordeon (met een rij toetsen aan weerzijden van de blaasbalg).
troubadour of trouvère
Componisten van liederen en dichters van poëzie gericht op een hoofds, adellijk publiek.
uilleann pipes
Veel kleiner en minder luid dan het Schotse type. De blaasbalg bevindt zich onder de rechterarm en wordt door middel van het op en neer bewegen van de elleboog (= uilleann) van lucht voorzien.
whistles
Een type blokfluit met zes gaten erin en meestal gemaakt van hout. De metalen versie heet de tin whistle of pennywhistle
trekzak
uilleann pipes
whistles
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.
populair
Popfestivals
Wat maakt popfestivals zo succesvol? Is dat ‘het festivalgevoel’? Of ligt het toch aan de artiesten? In deze webwijzer maken de redacteurs van Muziekweb een reis langs veertig jaar popfestivals.