Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
bottleneck
Rond metalen pijpje dat rond de pink of ringvinger wordt gedaan en langs de snaren van een gitaar wordt bewogen. Zo ontstaat een klagerig geluid. Vroeger werd dit effect bereikt door een afgebroken flessehals te gebruiken.
countrypop
Gepolijste vorm van country waar elementen uit de popmuziek in worden opgenomen.
countryrock
Country met rockinvloeden zoals prominente drums en stevig gitaarwerk. Ontstaan eind jaren zestig en groot geworden in de jaren zeventig.
disco
De eerste muzieksoort die speciaal gericht is op een danspubliek en gekenmerkt wordt door een monotone, hypnotiserende en stuwende beat met een hoofdrol voor basdrums en hi-hat.
finger picking
Tokkeltechniek op de gitaar of banjo, waarbij vaak in een razend tempo arpeggio's (toonladders) worden gespeeld. De duim speelt de baspartij.
folk
Oude volksliedjes die in de loop der eeuwen door immigranten uit hun oorsponkelijke vaderland naar de Verenigde Staten werden meegenomen. Deze liedjes werden vaak van generatie tot generatie overgedragen.
folkrock
Folk met invloeden uit de rock, zoals prominente drums en stevig elektrisch  gitaarwerk. Ontstaan in de jaren zestig en korte tijd een heuse rage in Amerika.
high and lonesome
Typische hoge manier van zingen, die door zangers als Bill Monroe en Hank Williams wordt ontwikkeld. Met de kermende uithalen en de snik in de stem werd de eenzaamheid van de zanger uitgedrukt.
hillbilly music
Vroege, enigszins denigrerende benaming voor de eerste commerciële folk. Later veranderde de naam in country & western.
honky tonky
Dranklokaal in de periode na de drooglegging. Tevens de benaming van de countrymuziek die in deze bars ontstond.
kazoo
Grappig blaasinstrument waarmee een karakteristiek, trompetachtig geluid te fabriceren is.
nieuw traditionalisme
Traditionele country, zonder pop- of rockinvloeden, die door de betere opnamekwaliteit ook voldoet aan de eisen van de moderne consument.
psychobilly
Rockabillyvariant die gespeeld wordt met de agressie en de energie van de punk. Ontstaan in de jaren tachtig.
rock-'n-roll
Rock & roll is de oervorm (rebels en opwindend) van de popmuziek, halverwege de jaren vijftig ontstaan uit een samensmelting van country&western en rhythm&blues.
swing
Ongrijpbaar muzikaal fenomeen, ontstaat door de wrijving tussen verschillende ritmische lagen, veel gebruikt in jazz. De naam swing wordt ook gebruikt als genre-aanduiding van de muziek van de big bands.
Tin Pan Alley
Naam van een straat in Manhattan, New York waar aan het begin van de vorige eeuw de muziekuitgevers hun onderkomen hadden. Het wordt nu nog gebruikt om de gouden periode van de Amerikaanse liedkunst aan te duiden, met beroemde songschrijvers als Irving Berlin, George Gershwin, Cole Porter en Richard Rodgers.
western swing
Country waarin invloeden uit de jazz, met name het swingritme, zijn opgenomen. Later werd de helft van het begrip opgenomen in de verzamelnaam country & western.
bekijk ook deze wijzers
populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.