De allereerste balletacademie werd opgericht in Frankrijk in:
1561
1661
1761
1861
black metal
Extreme, sterk antichristelijke substroming van metal. Echte undergroundmuziek waarbij de bandleden vaak hun ware gezicht verbergen achter een dikke laag verf (corpsepaint). Stilistische kenmerken zijn snelle drumpartijen (blastbeats) en een hoge, krijsende zang.
deathmetal
Metalsubgenre dat in de late jaren tachtig ontstond. Pioniers waren Death en Morbid Angel in Florida en de Zweedse groepen Entombed en Dismember. Grotendeels in het verlengde van thrashmetal, maar dan met de opvallende ‘grunt’, een grommende keelklank, als zang.
duivelshoorntje
Gebaar waarbij pink en wijsvinger worden opgestoken. Stevig ingeburgerd als groetgebaar onder hardrockfans. Van oudsher in Italië een gebaar (de 'corna') om het kwaad mee te bezweren, vergelijkbaar met het afkloppen op ongeverfd hout.
grunt
Laag grommende keelzang die gebruikt wordt in de deathmetal. Er zijn zelfs kampioenschappen grunten met prijzen voor de hardste en mooiste grunt.
headbangen
Het hoofd op en neer bewegen op het ritme van de muziek. Headbanger is ook een synoniem voor iemand die van metal houdt.
New wave of British heavy metal
Muziekstroming die eind jaren zeventig opkomt. De tweede generatie van succesvolle hardrockgroepen uit Engeland. Bekende namen: Iron Maiden, Judas Priest en Motörhead. Van grote invloed op thrashmetalgroepen.
pit
Ook wel: 'circle pit'. Benaming voor het publiek dat bij metal- en punkconcerten recht voor het podium staat en daar rond springt en tegen elkaar aanbeukt.
PMRC
Afkorting voor Parents Music Resource Center. Organisatie die zich vooral in de jaren tachtig en negentig inzette voor het verbieden van muziek met controversiële teksten. Vooral hardrock- en hiphopartiesten vormen het mikpunt van de PRMC. Eén van de successen van de lobby is de sticker op cd’s die waarschuwt voor ‘explicit content’, oftewel aanstootgevende liedteksten.
rock
Opwindende muziek die in de jaren zestig ontstond in het verlengde van rock-'n-roll en blues. Voorbeelden: The Rolling Stones, The Kinks en The Who. Gedurende de jaren zeventig ontstaat er meer diversiteit. De hardrockers schroeven het volume op, glamrock legt de nadruk op het showelement en binnen progrock is experimenteerdrift en technisch kunnen belangrijk.
stagedive
Duik vanaf het podium in het publiek. Ontstaan tijdens punkconcerten, maar later ook populair in de metal en alternatieve rock. Inmiddels verboden bij de meeste concertzalen en muziekfestivals.
thrash metal
Razendsnelle metalvorm die in de jaren tachtig ontstond in de Verenigde Staten. Slayer geldt als de ultieme 'thrash'-band. Andere bekende groepen zijn Anthrax, Megadeth en het vroege werk van Metallica.
umlaut
Zonder twijfel het ruigste spellingsteken uit het alfabet. Duikt op in de naam van veel metalbands: Motörhead, Mötley Crüe, Queensrÿche, Infernäl Mäjesty, Spin̈al Tap en Paẗatje Metal. Daarom ook wel 'rock dots' genoemd. Heeft geen gevolgen voor de uitspraak, maar het bandlogo wint aan ruigheid door deze Germaanse versiering.
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.