De grote hit Smells Like Teen Spirit van Nirvana kwam uit in....
1990
1991
1992
1993
a tenore
Een stijl van polyfonische volkszang uit de regio Barbagio op het Italiaanse eiland Sardinië. A tenore wordt beoefend door een groep van vier mannelijke zangers die ieder een eigen rol vervullen.
biguine
Een muziekgenre uit Martinique ontstaan in de negentiende eeuw. Biguine is een combinatie van traditionele (Afrikaanse) béle-muziek en (Europese) polka. Elementen van de biguine duiken later ook op in de zouk.
blaasorkest
Verzamelnaam voor harmonie-, fanfare- en brassorkesten. Een Nederlandse fanfare bestaat uit koperen blaasinstrumenten en slagwerk. Een harmonie is iets meer uitgebreid en bestaat ook nog uit houten blaasinstrumenten. Brass bands bestaan alleen maar uit koperen blaasinstrumenten. Per land kan deze indeling verschillen en worden dezelfde termen voor verschillende bezettingen gebruikt. Een blaaskapel die voornamelijk feestmuziek speelt wordt ook wel 'dweilorkest' genoemd.
chansonnier
Het Franse woord voor zanger of een liedjesdichter. Een chansonnier kan ook een liederenboek zijn.
derwisjen
Een mystieke islamitische orde, die gelooft dat God (Allah) in alles aanwezig is. Muziek speelt vaak een grote rol in de rituelen van de derwisjen.
flamenco
Zuid-Spaanse volksmuziek, die gekenmerkt wordt door complexe ritmes, ingenieus gitaarspel en aangrijpende zang. Flamenco uit zich in drie vormen: de dans, het lied en het gitaarspel.
Gitano's
De zigeuner/Roma bevolking in Spanje. Het grootste deel van de Gitano's woont in de zuidelijke provincie Andalusië.
joik
Traditionele volkszang van de Saami. Joik is het Samische woord voor 'lied'.
merengue en bachata
Muziek- en dansvormen uit de Dominicaanse Republiek, waarbij de eerste energiek en de ander melancholisch van toon is. In tegenstelling tot merengue is bachata langzaam van tempo.
Neue Deutsche Welle
Letterlijk: 'nieuwe Duitse golf'. De Duitstalige tegenhanger muziekgenre van new wave. Dit genre was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig erg populair.
nyckelharpa
Letterlijk: sleutelharp. Een snaarinstrument afkomstig uit Zweden welke vaak gebruikt wordt voor volksliederen. De nyckelharpa is verwant aan de draailier.
polyfonie
Meerdere melodieën welke tegelijkertijd worden gezongen. Alle stemmen hebben een eigen volwaardige rol.
repertoire
Begrip uit de muziek- en theaterwereld. Het omvat alles wat een kunstenaar, muzikant of gezelschap kan uitvoeren.
Romantische muziek
Een westerse klassieke muziekstijl ontstaan aan het begin van de negentiende eeuw. Er werden steeds grotere en gecompliceerde stukken geschreven. Het belangrijkste thema zijn de menselijke emoties.
rumba catalana
Muziekgenre met een hoofdrol voor de akoestische gitaar. Ontwikkeld door de gitano's (zigeuners) van Barcelona in het begin van de jaren vijftig.
schlager
Duits muziekgenre, tegenhanger van het Nederlandse ‘levenslied’. Ontstaan in de jaren vijftig maar de herkenbare refreinen en melodieën zijn vaak geïnspireerd op oude volksliedjes. Het is muziek, die meestal vrolijk en opbeurend is, maar soms ook sentimenteel klinkt. Bekende artiesten: Heino, Rex Gildo, Udo Jürgens en Andrea Berg.
synthesizer
Elektronisch muziekinstrument dat een grote variatie aan geluiden kan produceren.
tenor
Een tenor is een hoge mannelijke zangstem. Het begrip kan ook worden toegepast op instrumenten om aan te geven welke toonhoogte het gaat.
troubadour
Middeleeuwse liedkunstenaar. De eerste troubadours doken op in de late tiende eeuw aan adellijke hoven in Zuid-Frankrijk. Ongeveer 300 van een geschatte 2500 liederen zijn bewaard gebleven. Een vrouwelijke troubadour wordt 'trobairitz' genoemd.
zouk
Caribische dansmuziek, ontstaan op de Franse Antillen. Ook populair in Afrika en Europa.
bekijk ook deze wijzers
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.