Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
Cali
Benaming en taal van de zigeuners die in Spanje wonen. De grootste concentratie is in Andalusië. De Cali waren van grote invloed op het geluid van de flamenco.
Cimbalom
Snaarinstrument, ook wel citer of in oud-Nederlands hakkebord geheten. De cimbalomspeler slaat met kleine hamertjes op de snaren van de cimbalom.
cocek
Dansvorm. Populair op de Balkan. Frequent gespeeld door zigeunerorkesten, vooral tijdens bruiloften.
Csárdás
Hongaarse dans in 2/4 en 4/4 ritme. De dans begint langzaam (‘lassu’ in het Hongaars) en eindigt snel (‘friss’).
Duende
Spaanse term om een gevoel van authentieke emotie uit te drukken. Geldt als een kenmerk voor een goede flamenco-artiest. Is te vergelijken met het begrip ‘soul’ in Afro-Amerikaanse muziek.
Gadjo
Benaming van zigeuners voor niet-zigeuners.
Gypsy brass
Ook wel 'Balkan brass'. Marketingterm voor de fanfares van zigeuners. Deze stijl is ontstaan op de Balkan toen zigeuners zich in de negentiende en vroege twintigste eeuw ontfermden over de blaasinstrumenten van het Ottomaanse leger.
Hora
Cirkeldans afkomstig van de Balkan. Andere benamingen zijn ‘horo’, ‘oro’ en ‘kolo’. De dans wordt vooral gedanst tijdens bruiloften.
Juerga
Spontaan flamencoconcert van gitano’s in een informele setting. Het tegenovergestelde van een concert in een zaal of theater.
Lautari
Benaming voor zigeunermuzikanten uit Roemenië. De term stamt af van het Roemeense woord voor ‘luit’ (lauti), al spelen de lautari een veelvoud aan verschillende instrumenten.
Manouche
Benaming voor de Roma van Frankrijk. De term wordt soms ook gebruikt om de zigeunerjazzstijl van Django Reinhardt en aanverwante artiesten te omschrijven.
Mehter
Blaaskapel van het Ottomaanse leger. Met de opmars van de Ottomanen (Turken) in het zuidoosten van Europa leerden de Europeanen blaasinstrumenten (en dergelijke orkesten) kennen.
Porajmos
De uitroeiing van de zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting kwamen er rond de één miljoen zigeuners om tijdens de oorlog. De letterlijke betekenis van Porajmos is ‘vernietiging’.
Romani
De taal van de zigeuners in Midden- en Oost-Europa. Volgens taalkundigen wijken de onderlinge dialecten zo zeer van elkaar af, dat er beter van verschillende talen gesproken kan worden. Het Romani heeft geen gestandaardiseerd schrift. De taal is verwant aan Hindi en Punjabi. Soms ook Rom of Romanes genoemd.
Sinti
Zigeunerclan, voornamelijk levend in Duitsland en Nederland. Django Reinhardt was een Sinti, net als de leden van het Rosenberg Trio.
Toque
Spaans begrip voor het gitaar spelen in de flamencostijl.
bekijk ook deze wijzers
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.