De belangrijkste balletcomponist ten tijde van Lodewijk XIV was:
Beauchamps
Molière
Lully
Rameau
onderwerpen
Automatisering
Automatisering heeft enorm bijgedragen aan het succes van de CDR. Het begon al in 1963, toen de catalogus met behulp van ponskaarten werd gemaakt. In 1975 werd de eerste computer met lichtpen met streepjescode aangeschaft. Voor de kenners: met 16k geheugen, waarvan 12k voor het systeem en 4k om te gebruiken. Het werkte met ctos, casette tape operating systeem. Geld om het programmeren uit te besteden was er niet en we besloten om alles zelf te gaan ontwikkelen. In een half jaar tijd werd het uitleen- en catalogussysteem plus een voorraad beheersingsprogramma gemaakt. Daarmee was de basis gelegd voor een automatisering die steeds volledig in eigen beheer is gehouden.

De programma’s werden verkocht aan Nederlandse en Franse bibliotheken. Met de inkomsten daaruit werd een flinke bijdrage geleverd aan het voortbestaan. Dat was in die periode extra mooi omdat de CDR door bezuinigen bij de gemeente 10 jaar lang geen subsidie kreeg. Dat is gelukkig weer helemaal goed gekomen en de verkoop van de computerprogramma’s werd afgestoten aan een daarin gespecialiseerd bedrijf.

Een wonderlijke wereld, de programma’s werden steeds groter met steeds meer mogelijkheden en de computers werden steeds kleiner. Bij de verhuizing naar de Mauritsweg werd een gat is het dak gemaakt en werd de computer met een grote kraan in de daarvoor bestemde ruimte getakeld. Een half jaar later kwam er een nieuw veel kleiner model uit dat gewoon via de trap naar zijn plek kon worden gedragen. De grote oude computer werd in stukken afgevoerd. Nu zijn alle 400.000 cd’s gedigitaliseerd en is de muziek samen met catalogi en toelichtingen op computerschermen beschikbaar. Daarvoor is maar liefst 125 terabytes nodig. Binnen de muren van het gebouw van de bibliotheek kan alles helemaal beluisterd worden, daarbuiten alleen fragmenten van 30 seconden.

Digitaal lenen met de naam Digileen, is een proefproject met medewerking van auteursrechtbureaus en een aantal platenfirma’s. Hét antwoord op de digitale ontwikkelingen. Je kunt een cd downloaden, een week thuis beluisteren en dan, ploef, doet hij het niet meer. In 2004 een revolutionaire ontwikkeling, maar nu alweer verouderd. Digileen wordt omgebouwd om streaming muziek te kunnen bieden.

De opkomst van internet had grote gevolgen. In 1995 registreerde de CDR de domeinnaam www.muziekweb.nl. Deze website is nog altijd het digitale hart van de Centrale Discotheek. Naast de catalogi zijn er nu de Muziekwebwijzers met veel informatie over verschillende onderwerpen, het muziekadvies, de uitgebreide genre-indelingen met toelichtingen en de hoesjes van de cd’s.

Op dit moment werken op de automatiseringsafdeling drie programmeurs en een systeembeheerder, die alle digitale ontwikkelingen op de voet volgen om zo alle wensdromen van de uitleen- en informatieafdeling mogelijk te maken.
Ponskaart Ponskaart
Computer door het dak van de Mauritsweg Computer door het dak van de Mauritsweg
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.