Een beroemde operacomponist uit de periode 1670-1750 is...
Georg Friedrich Händel
Claudio Monteverdi
Giuseppe Verdi
Johann Sebastian Bach
onderwerpen
Discobus en vele verhuizingen
Om wijken en omliggende plaatsen te bedienen kwam er een enorme Discobus. Behalve naar een aantal Rotterdamse wijken als IJsselmonde, Hoogvliet, Alexanderpolder ging de route naar Hoek van Holland, Brielle, Rozenburg en Gouda. Tot in 1990 de collectie in de hoofdvestiging zo groot was geworden dat de leden liever daar naar toe kwamen om meer keuze te hebben dan de relatief kleine collectie die in de bus kon worden opgeslagen. De bus ging er uit. De RET, het Rotterdamse trambedrijf, heeft de discobus al die jaren gratis stalling met stroompunt ter beschikking gesteld. Bedankt RET!

Er werd veelvuldig verhuisd. De afdeling klassiek ging eerst naar de kelder in de Doelen, toen naar de Zoutmanstraat, het oude kantoor van de Rotterdamse Kunst Stichting, boven de winkel van Donner op de Lijnbaan. Onze medewerkster Resi had een hondje die Disco heette en die lag daar bij voorkeur op de toonbank. Wij moesten weg omdat daar McDonald’s kwam en gingen naar de Keerweer. Daar was een groot kantoor en een kelder waar leerlingen van bibliotheekscholen konden worden ontvangen. Tot er in de Doelen weer meer ruimte vrijkwam en de klassieke platen weer terug werden gehaald. Het aantal m2 dat wij in de Doelen in gebruik hadden was opgelopen van 70 in 1961 tot 1.000 in 1987. Toen ging de Doelen verbouwen en verhuisde alles naar de Mauritsweg.

In 1976 begonnen de eerste gesprekken over het samenvoegen van Discotheek en Bibliotheek in Rotterdam. De Gemeente wilde de CDR compleet integreren in de Gemeentebibliotheek. Maar de CDR vond dit geen goed idee omdat de landelijke activiteiten lastig onder te brengen waren binnen een gemeentelijke instelling. De eigen automatisering en de zeer gespecialiseerde catalogus, die belangrijke bijdragen aan het succes vormden, konden niet op de computers van de bibliotheek worden aangesloten en omdat de kracht van de CDR vooral lag in de kleine, slagvaardige instelling met korte lijnen en een snelle besluitvorming.

In 1997 bood de gemeente de CDR gratis huisvesting aan in de prachtige gemeentebibliotheek en dus werd alles weer verplaatst. De verhuizingen werden door de groei van de collectie steeds omvangrijker en ingewikkelder. Het op volgorde inladen en weer in de bakken en stellingen plaatsten gebeurde steeds door de eigen medewerkers en vrienden. De CDR is voor verhuizing of reorganisatie nooit één dag gesloten geweest!
Discobus Discobus
Opening in de Bibliotheek Opening in de Bibliotheek
bekijk ook deze wijzers
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.
populair
Kindermuziek
Kinderen houden van muziek! Muziekweb heeft een aantal leuke kinderalbums op een rijtje gezet!