Waar ligt de oorsprong van de Country?
Blues
Folk
Reggae
Jazz
onderwerpen
Ontwikkeling
De Centrale Discotheek kende een lange aanloopfase. Het idee ontstond in 1952 in het hoofd van Rob Maas, oprichter van de CDR en directeur tot 2001. Wat zou het toch mooi zijn om mensen, vooral degenen die niet veel te besteden hadden, op een snelle en goedkope manier in aanraking te laten komen met muziek. In 1961 werd het ideaal werkelijkheid.

Rob Maas ging eerst nog werken bij platenwinkels en bij de Discotheque Nationale de Belgique in Brussel om het vak te leren, maakte plannen en begrotingen, probeerde mensen voor zijn idee te winnen en geld bij elkaar te krijgen. Er kwam een aanbevelingscomité, met onder meer de componisten Jurriaan Andriessen en Henk Badings en de wethouder kunstzaken Dries van der Vlerk.

Begin 1961 lukte het en kreeg Rob Maas toezeggingen voor leningen van de Stichting Tot Bevordering Van Volkskracht, de Erasmus Stichting en het havenbedrijf Van Ommeren. Binnen een half jaar was er een bestuur onder leiding van de reder Willem Veder, een pand in de Witte de Withstraat, werden de eerste lp’s gekocht en werd op 14 oktober de CDR geopend.

Al snel bewees de Discotheek haar bestaansrecht. Het aantal uitleningen en leners groeide, maar daarmee namen ook de kosten toe. In 1964 bood de Gemeente Rotterdam, in de persoon van wethouder Nancy Zeelenberg, de helpende hand met een bijdrage van 75 cent per uitlening, plus de belofte dat er ruimte zou worden gereserveerd in een in aanbouw zijnde concertzaal. In 1966 was het zover en verhuist de Discotheek naar de nieuwe locatie: de Doelen.

Dit is de opname op grammafoonplaat die werd toegezonden aan de genodigden in 1966:

De collectie breidde zich gestaag uit. In 1968 werden pop, wereldmuziek en jazz toegevoegd.

Voor de verhuizing naar De Doelen (1966) stelde de RET een tram ter beschikking, daar werden luidsprekers op gebonden en onder de tonen van de ‘Water music’ van Händel reed de tram voor in de Witte de Withstaat. Alle genodigden werd gevraagd om symbolisch mee te verhuizen door een lp mee te nemen van de oude naar de nieuwe locatie in de Doelen.

Om de conditie van de platen op peil te houden, voerde de CDR een naaldcontrole in: elke nieuwe lener moest de kop van zijn platenspeler meenemen om te zien of de naald de kostbare platen niet beschadigde.
audio fragmenten
Händel - Water Music
Opbouwen van de tram voor de verhuizing Opbouwen van de tram voor de verhuizing
Tramkaartje Tramkaartje
bekijk ook deze wijzers
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms.