Welke term wordt soms als alternatief gebruikt voor new wave?
Punk
Heavy Metal
Grunge
Post-Punk
onderwerpen
Gold soundz: alternative is mainstream

Alternative wordt in de loop van de jaren tachtig een verzamelnaam voor , college rock, punkfunk, , garagerock en zelfs . Toch wordt de term een paar jaar later synoniem voor onvervalste gitaarmuziek. De reden? Het enorme succes van Nirvana met hun album Nevermind (1991) en vooral de single Smells Like Teen Spirit.

Dankzij Nirvana wordt alternative, in ieder geval de rockvariant ervan, begin jaren negentig m. In haar zegetocht neemt de groep andere Amerikaanse gitaarbands als Pearl Jam op sleeptouw. U2 en R.E.M. (beiden ooit als alternative gezien) groeien uit tot de nieuwste supergroepen met alle uitverkochte stadionconcerten van dien. Rond deze tijd breken ook de Red Hot Chili Peppers door, die met hun funky rock een frisse stem vormen in het poplandschap.

Ook in het Verenigd Koninkrijk grijpen jonge honden als Oasis, Blur en Suede naar de gitaren. De stijl van The Beatles, The Who en The Kinks wordt door hen voorzien van een nieuw jasje. Ook hier zorgt het succes voor een wildgroei aan bands die min of meer hetzelfde geluid hebben. Voor deze bands geldt hetzelfde als voor hun Amerikaanse collega’s. Hoe hard hun muziek soms ook kan klinken, ze komen altijd met pakkende refreinen op te proppen.

Platenmaatschappijen verdringen zich om de nieuwe Nirvana of Oasis te ontdekken waardoor obligate grunge- en britpopbands veel aandacht krijgen. Een ander vervelende bijkomstigheid is dat door de hooggespannen verwachtingen bepaalde talentvolle groepen zoals Pavement geen kans krijgen om te groeien. Ook apart is dat excentrieke artiesten als Daniel Johnston nu opeens kunnen tekenen bij een groot label. Dit terwijl hun muziek totaal niet uit de verf komt op de radio of MTV. Zonder veel succes worden dit soort artiesten na een paar jaar weer op straat gezet.
 

audio fragmenten
Oasis - Live forever
Nirvana - Smells like teen spirit
Pavement - Gold soundz
Red Hot Chili Peppers - Give it away
Blur - Popsong
Daniel Johnston - Mind contorted
Suede - Metal Mickey
bekijk ook deze wijzers
wereld
Celtic
Albumtitels als Celtic Voices, Celtic Mystery, Celtic Circle, zelfs Celtic Reiki... Het begrip celtic is duidelijk populair, ook in de muziekwereld. Maar over welke muziek gaat het dan eigenlijk?
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.