De belangrijkste balletcomponist ten tijde van Lodewijk XIV was:
Beauchamps
Molière
Lully
Rameau
onderwerpen
Is this it: alternative na 2000

Zo plotseling als alternative commercieel aantrekkelijk werd, zo snel was de hype ook weer verdwenen. De situatie rond de millenniumwisseling is te vergelijken met die van voor Smells Like Teen Spirit. Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt.

Door de komst van snel en wijdverbreid internet wordt het downloaden van platen erg makkelijk, waardoor er naast problemen voor de traditionele industrie (gericht op verkoop van cd’s) ook allerlei interessante initiatieven ontstaan. Via blogs en onlinemagazines (Pitchfork, Tiny Mix Tapes of The Hype Machine) worden artiesten sneller ontdekt dan ooit tevoren. Tevens kan iedereen nu gemakkelijk zijn eigen muziek distribueren via sociale netwerken als MySpace en Facebook. Terwijl het aanbod steeds groter wordt, zakt de verkoop van platen steeds verder in. Er wordt wel beweerd dat in de 21ste eeuw eerder 100,000 bands 100 platen verkopen dan 100 bands 100,000 platen, zoals vroeger het geval was. Zeker alternativebands profiteren hiervan omdat zij van oudsher opereren in niches. Niches die nu veel beter zichtbaar zijn voor liefhebbers over de hele wereld.

Alternative is diverser en eclectischer dan ooit. De bombastische en gelaagde pop van Sufjan Stevens staat in de tijdschriften en blogs zonder enig probleem naast de van LCD Soundsystem en The Knife. De in alternatieve kringen populaire hiphopartiest Kanye West werkt net zo makkelijk samen met collega-rappers als met de singer/songwriter Bon Iver of technoact Daft Punk. Alles is mogelijk binnen dit genre. Van de elementaire pop van The White Stripes en The Strokes tot aan de uiterst ingewikkelde muziek van Animal Collective, The Mars Volta en Radiohead.

Hoewel alternative veel minder tot de mbehoort dan begin jaren negentig, blijft het populair. De zomerfestivals waar het genre de boventoon voert, zoals Glastonbury, Lowlands en Roskilde zijn vaak in een vloek en een zucht uitverkocht. Opvallend is ook het succes van de talloze bands die een reünietoer ondernemen, waaronder de Pixies, Dinosaur Jr en The Stooges. Was het grote geld eerder niet voor hen weggelegd, nu kunnen deze bands een aardige boterham verdienen aan het feit dat hun muziek een stuk populairder is geworden sinds hun absentie.
 

audio fragmenten
The Mars Volta - This apparatus must be unearthed
The Knife - Silent shout
The White Stripes - Seven nation army
LCD Soundsystem - Daft Punk is playing at my house
Kanye West ft. Bon Iver - Lost in the world
The Strokes - Is this it
Radiohead - Bodysnatchers
Sufjan Stevens - Chicago
bekijk ook deze wijzers
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.