Welke term wordt soms als alternatief gebruikt voor new wave?
Punk
Heavy Metal
Grunge
Post-Punk
onderwerpen
Peel slowly and see: het begin
Artiesten doorbreken rond 1966 voor het eerst de klassieke, korter dan drie minuten durende popsong en staan zo aan de basis van een nieuw muzikaal avontuur. Gevestigde acts zoals The Beatles en The Beach Boys brengen met Strawberry Fields Forever en Good Vibrations experimentele singles uit. Tegelijkertijd worden er voor het eerst op grote schaal illegale lp’s verspreid, de zogenaamde . Onafgemaakte thuisopnames vol ruis van Bob Dylan en The Band bereiken een groot publiek. De grenzen van de popmuziek lijken hierdoor rekbaarder dan voorheen werd gedacht. 

Het zijn vooral de jongere artiesten die eind jaren zestig en begin jaren zeventig in dit gat springen en het verschil maken. Jimi Hendrix verbaast iedereen door buitenaardse klanken uit zijn electrische gitaar te toveren, The Doors zetten met veel gevoel poëzie op muziek en Frank Zappa en zijn Mothers of Invention laten met hun gekke humor zien dat alles mogelijk is. 

Hendrix, The Doors en zelfs Zappa worden snel omarmd door platenmaatschappijen en bereiken een groot publiek. Het lijkt alsof alles mag en kan. Maar zij staan voor een veel grotere groep aan tegendraadse artiesten die niet weten door te breken. In maart 1967 brengt The Velvet Underground haar inmiddels befaamde debuut The Velvet Underground & Nico uit. De lp is gestoken in een door Andy Warhol ontworpen hoes waarop een banaan staat die nog gepeld kan worden ook. Hoe ludiek deze vondst ook is, de plaat kan geen potten breken. Commercieel is het een mislukking, al zou de primitieve en donkere muziek later zeer invloedrijk zijn. Een tendens die zich wel vaker herhaalt bij alternative bands, zoals bij Big Star in de jaren zeventig en de Pixies in de jaren tachtig.
 
audio fragmenten
The Velvet Underground - All tomorrow's parties
Beatles - Strawberry fields forever
Beach Boys - Good vibrations
Jimi Hendrix - Are you experienced?
Frank Zappa - Invocation
The Doors - Break on through
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.