Hoe heette de eerste country familiegroep die doorbrak?
The Adams Family
The Mama's & the Papa's
The Carter Family
The Rhimes Family
onderwerpen
De jaren zeventig: Fairuz en Warda
Jonge sterren geven de Arabische popmuziek in de jaren zeventig nieuw elan. Meest prominente artieste is de Libanese chanteuse Fairuz. Ook de Algerijnse Warda al-Jazaira en de Irakees Kazem Al Saher weten een groot publiek aan zich te binden.

Fairuz
Fairuz (Beiroet 1935) begon haar carrière in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zij kreeg vooral bekendheid toen ze ging samenwerken met de gebroeders Mansur en Assi Rahbani, die meer dan twintig musicals schreven, die jaarlijks op het Festival van Baalbek in première gingen. In 1971 maakte Fairuz haar eerste grote tournee naar de Verenigde Staten, waarbij zij onder meer optrad in Carnegie Hall. Enkele jaren later volgde haar eerste TV-optreden in Europa. In 2010 trad zij op in Carré in Amsterdam. In de loop der jaren bracht Fairuz ongeveer 800 liederen uit. Haar laatste album ‘Eh... Fi Amal ('Er is hoop') verscheen in 2010 en leverde haar twee platina platen op.

Warda al-Jazaira
Warda al-Jazaira (1939-2012) was een Algerijnse zangeres die in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Egypte ging wonen en daar carrière maakte. Zij behaalde grote successen met liederen van Abdul-Wahhab en Riad as-Sunbati. Vermoedelijk zijn er inmiddels honderd miljoen platen en cd’s van haar verkocht. Tot haar bekendste liederen behoren Khalik Huna ('Blijf hier'), Fī Yawm Wa Laila ('Op een dag en een nacht'), Law La Al-malama ('AIs er geen klacht is'), Haramtu Ahibbak ('Ik wil niet meer van je houden') en Wahashtuni ('Ik heb je gemist').

Kadim al Sahir
Kadim al Sahir (1957) is zanger, dichter en componist. Hij volgde een klassieke muziekopleiding, wat te merken is in zijn keuze van de maqams van zijn liederen. Naast liederen over liefde en romantiek zingt Kadim al Sahir ook liederen met een politieke strekking en probeert hij de gevoelens van de door oorlogen geplaagde Irakese bevolking te vertolken. Sinds enkele jaren woont hij in Canada. Van zijn werk zijn inmiddels ruim dertig miljoen platen en cd’s verkocht.
audio fragmenten
Fairuz - Al Quds al atiqa
Fairuz - Eh fi amal
Warda - Harramt ahebak
Kadim al Sahir - La ya sadiki
bekijk ook deze wijzers
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.  
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.