In welke Amerikaanse stad stond het hoofdkantoor van het Stax-label?
Chicago
Detroit
Memphis
New Orleans
onderwerpen
.....
Inleiding
Arabische muziek bevat, net als Westerse, een grote verscheidenheid aan genres. In dit hoofdstuk leggen we uit welke genres hieronder vallen en welke muziek we wel en niet tot Arabaische muziek rekenen en geven we een korte introductie.

Arabische muziek is net zo’n vaag en veelomvattend begrip als Westerse muziek of Europese muziek. Het beste kunnen we de term omschrijven als de muziek van de volkeren die het Arabisch als voertaal gebruiken. De muziek van de Turken en de Perzen in het oosten en van de Berbers in het westen, die allemaal een eigen taal hebben, rekenen we dus in deze webwijzer niet tot de Arabische muziek.

Arabische muziek bevat, net als Westerse, een grote verscheidenheid aan genres. Ruwweg kunnen we daarbij een onderscheid maken in de muziek van de West-Arabische landen: Marokko, Algerije, Tunesië en Libië, die samen de Maghreb vormen, en die van de rest van de Arabische wereld: Egypte, Palestina, Libanon, Syrië, Irak en het Arabisch Schiereiland, die samen de Mashriq worden genoemd.

In de loop van de geschiedenis heeft de Arabische muziek zich in beide gebieden verschillend ontwikkeld. De belangrijkste verschillen betreffen de stemming, het toonstelsel, de muzikale vormen en de instrumenten. Ook de beïnvloeding door andere muziekculturen heeft bijgedragen tot het verschil in Oost en West. Zo hebben de Turkse en de Perzische muziekculturen vooral in de Mashriq hun sporen nagelaten, terwijl de muziek uit West-Afrika haar invloed in de Maghreb heeft laten gelden.

Naast de geografische indeling in oost en west kunnen we voor de Arabische muziek tot op zekere hoogte ook de indeling gebruiken die we voor de Westerse muziek hanteren: klassieke muziek, lichte of populaire muziek en volksmuziek. Klassieke muziek is een muziekgenre met een geschiedenis, een geschreven theorie en een repertoire dat soms al vele eeuwen wordt beoefend en zorgvuldig van generatie op generatie mondeling wordt doorgegeven. Het is de muziek die oorspronkelijk aan de hoven en door of voor de aristocratie en de burgerelite werd beoefend. Populaire muziek is de muziek die haar ontstaan en ontwikkeling in de twintigste eeuw vooral dankt aan de radio en de film en als massaproduct wordt geproduceerd en geconsumeerd. Volksmuziek is de muziek die traditioneel in kleine gemeenschappen wordt beoefend en door hen als eigen wordt beschouwd.
audio fragmenten
Yusuf Omar - Maqam Husseini
Farhan Sabbagh - Taqsim bayati (improvisatie op oud)
Ensemble al-Kindi - Mawwal bayati
Sayid Darwish - Ana haweit wa entaheit
Massima - Ya nas a ma tadhirunu
Om Kalsoum - Ifra ya qalbi
Fairuz - El kods el atika
Khaled - Aicha
Nass El Ghiwane - Ouach hna houma hna
Jamal Khleif - Shuruqi meshub (volksmuziek Jordaniƫ)
Volksmuziek van de Najd, Saoedi-Arabiƫ
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.