Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
onderwerpen
Kunstmuziek van de Maghreb
Het noorden van Afrika heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Arabische kunstmuziek. Marokko, Algerije en Tunesië kennen elk hun eigen klassieke traditie, respectievelijk de ala, de gharnati en de malouf.

In het algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van deze tradities geheel of gedeeltelijk in het Moorse Spanje ligt. Daar ontstond in de elfde eeuw een nieuw liedtype, gebaseerd op een strofische dichtvorm, de mouwashah, dat al snel in de gehele toenmalige Arabische wereld populair werd.

Mouwashahs worden in een reeks, nawba genoemd, uitgevoerd. De eerste berichten over de uitvoering daarvan dateren uit de dertiende eeuw, maar de huidige manier van uitvoeren is niet verder terug te voeren dan tot de achttiende eeuw. De nawba kan het beste vergeleken worden met een suite. Het bestaat uit een reeks van meestal vijf composities, die allemaal in dezelfe melodische modus (tab‛) staan, maar verschillen in metrum en karakter.
 
In de loop van een nawba-uitvoering neemt het tempo geleidelijk aan toe. Voorafgaand aan een nawba worden vaak een of meer instrumentale stukken uitgevoerd; de nawba kan ook onderbroken worden door een vocale of instrumentale solo-improvisatie.

De nawba wordt traditioneel uitgevoerd door een klein ensemble (firqa) bestaande uit een zanger en een aantal musici, die de zanger instrumentaal en vaak ook vocaal begeleiden. Het instrumentarium verschilt per traditie, maar algemeen zijn de oud, kamandja, tarr (soort tamboerijn) en daraboukka (vaastrommel).

In Tunesië wordt ook de fluit (nay) gebruikt. De viool wordt gewoonlijk op de knie geplaatst bij het spelen in plaats van aan de  schouder. Zij is de moderne opvolger van de traditionele tweesnarige rebab. Tegenwoordige ensembles zijn soms vele malen groter dan vroeger en maken naast traditionele instrumenten ook gebruik van Westerse zoals de cello, de piano en de klarinet.
audio fragmenten
Abdelkrim Rais - Les sept tawachi de la nouba hijaz al-machriqi (ala)
Ensemble Masano Tazzi - Nouba raml al maya (ala)
Orchestre de Meknes - Insiraf btaihi rasd addail (ala)
Ensemble Albaycin - Istixbar (gharnati)
Nassima - Mussadar (gharnati)
Habib Guerroumi - Sika (gharnati)
Orchestra of Tunisian Radio - Btayhi 1 & 2 (malouf)
Orchestra of Tunisian Radio - Draj khafif & khtam (malouf)
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Wagner
Richard Wagner is één van de grootste operacomponisten ooit. In 2013 is het twee eeuwen geleden dat hij werd geboren.
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.