Een elektronische toon wordt vaak voortgebracht door middel van een...
Perforator
Oscillator
Oscilloscoop
Klavier
onderwerpen
Kunstmuziek van de Maghreb
Het noorden van Afrika heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Arabische kunstmuziek. Marokko, Algerije en Tunesië kennen elk hun eigen klassieke traditie, respectievelijk de ala, de gharnati en de malouf.

In het algemeen wordt aangenomen dat de oorsprong van deze tradities geheel of gedeeltelijk in het Moorse Spanje ligt. Daar ontstond in de elfde eeuw een nieuw liedtype, gebaseerd op een strofische dichtvorm, de mouwashah, dat al snel in de gehele toenmalige Arabische wereld populair werd.

Mouwashahs worden in een reeks, nawba genoemd, uitgevoerd. De eerste berichten over de uitvoering daarvan dateren uit de dertiende eeuw, maar de huidige manier van uitvoeren is niet verder terug te voeren dan tot de achttiende eeuw. De nawba kan het beste vergeleken worden met een suite. Het bestaat uit een reeks van meestal vijf composities, die allemaal in dezelfe melodische modus (tab‛) staan, maar verschillen in metrum en karakter.
 
In de loop van een nawba-uitvoering neemt het tempo geleidelijk aan toe. Voorafgaand aan een nawba worden vaak een of meer instrumentale stukken uitgevoerd; de nawba kan ook onderbroken worden door een vocale of instrumentale solo-improvisatie.

De nawba wordt traditioneel uitgevoerd door een klein ensemble (firqa) bestaande uit een zanger en een aantal musici, die de zanger instrumentaal en vaak ook vocaal begeleiden. Het instrumentarium verschilt per traditie, maar algemeen zijn de oud, kamandja, tarr (soort tamboerijn) en daraboukka (vaastrommel).

In Tunesië wordt ook de fluit (nay) gebruikt. De viool wordt gewoonlijk op de knie geplaatst bij het spelen in plaats van aan de  schouder. Zij is de moderne opvolger van de traditionele tweesnarige rebab. Tegenwoordige ensembles zijn soms vele malen groter dan vroeger en maken naast traditionele instrumenten ook gebruik van Westerse zoals de cello, de piano en de klarinet.
audio fragmenten
Abdelkrim Rais - Les sept tawachi de la nouba hijaz al-machriqi (ala)
Ensemble Masano Tazzi - Nouba raml al maya (ala)
Orchestre de Meknes - Insiraf btaihi rasd addail (ala)
Ensemble Albaycin - Istixbar (gharnati)
Nassima - Mussadar (gharnati)
Habib Guerroumi - Sika (gharnati)
Orchestra of Tunisian Radio - Btayhi 1 & 2 (malouf)
Orchestra of Tunisian Radio - Draj khafif & khtam (malouf)
bekijk ook deze wijzers
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.