De belangrijkste balletcomponist ten tijde van Lodewijk XIV was:
Beauchamps
Molière
Lully
Rameau
onderwerpen
Om Kalsoum en Abdul Wahab
De Arabische populaire muziek heeft zich in de twintigste eeuw kunnen ontwikkelen en verbreiden dankzij de gramofoonplaat en de film. Artiesten als Om Kalsoum (1904-1975) en Mohammed Abdel Wahhab (1910-1991) werden sterren in de Arabische wereld en ver daarbuiten.

Tijdens hun optredens lieten zij zich begeleiden door een tamelijk groot ensemble, de firqa. Dit bestond uit drie of vier westerse violen, een qanoun, twee luiten, twee fluiten (nay) en verder cello, contrabas, tabla en soms accordeon en klarinet. Een koor van ongeveer vijftien mannen en/of vrouwen zorgde voor vocale ondersteuning en begeleiding van de solozanger(es).

Om Kalsoum
Om Kalsoum zong aanvankelijk vooral klassieke, traditionele liederen; in de dertiger jaren begon haar jarenlange samenwerking met de belangrijke Egyptische componisten Mohammed al-Qasabji, Riad as-Sunbati en Mohammed Abdel Wahab, en de dichters Ahmed Shawqi en Ahmed Rami. Zij speelde in zes muziekfilms de vrouwelijke hoofdrol, trad op voor de Egyptische staatshoofden Farouk, Nasser en Sadat en beheerste een repertoire van zo’n vierhonderd liederen in allerlei genres, waarvan de ougniya en de qasida de belangrijkste zijn. Haar stem was in haar jeugd hoog en helder, later werd deze warmer, voller en een tikje nasaal. Vanaf 1935 gaf zij meer dan dertig jaar lang op elke eerste donderdag van de maand een concert voor Radio Cairo, dat in de gehele Arabische wereld te beluisteren was.

Mohamed Abdel Wahab
Mohamed Abdel Wahab was een zeer begaafd allround musicus en verwierf grote bekendheid als zanger, luitspeler, componist en fimster. In de jaren 1930-1950 werkte hij aan tenminste zeven films mee. Hij  was de grote gangmaker van een muzikale vernieuwingsbeweging, die een synthese zocht tussen de Arabische en de Westerse muziek, en wordt gezien als de man die verantwoordelijk is geweest voor zeer verstrekkende veranderingen in de Arabische muziek. Het gebruik van Westerse instrumenten, de overname van het Wersterse majeur- en mineursysteem, de harmonie, de orkestratietechniek en de toepassing van Zuid-Amerikaanse dansritmes worden allemaal aan hem toegeschreven.
audio fragmenten
Om Kalsoum - Ifrah ya qalbi (oughniya)
Om Kalsoum - Al-atlal (qasida)
Om Kalsoum - Robayat el Khayam (gedichten van Omar Khayyam op muziek)
Om Kalsoum - Fakkarouni (compositie M. Abdul Wahab)
Mohamed Abdul Wahab - Cleopatra
Mohamed Abdel Wahab - Aheb achoufek (1928)
Hossam Ramzy - Zeina (compostie M. Abdel Wahab)
bekijk ook deze wijzers
wereld
New age
Vroeger had new age een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte, new age was iets voor idealistische maar zweverige mensen. Tegenwoordig is new age echter een wijdverbreid en geaccepteerd begrip.
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.