Welke muzikant had veel invloed op jazz fusion?
Miles Davis
John Coltrane
Roy Ayers
Chet Baker
onderwerpen
Volksmuziek
De Arabische volksmuziek kent een grote verscheidenheid aan genres, vormen, instrumenten en ensembles. Om met de laatste te beginnen: overal kan je de combinatie van tweevellige trommels met een of meer hobo’s (zoukra of zourna genaamd) tegenkomen. Het is het standaardensemble waarmee belangrijke gasten worden ingehaald in een dorp, of waarmee op bruiloften de bruid naar de woning van haar echtgenoot wordt begeleid. Deze muzikanten ontbreken op geen enkel dorpsfeest.

Instrumentarium
Een ander geliefd instrument in de Oost-Arabische wereld is verder de rebab, een één- of tweeesnarig strijkinstrument, waarop de zanger of verhalenverteller zich begeleidt. In de Maghreb komt de rebab nauwelijks voor; hier is de qasaba (de kops geblazen rechte fluit) het begeleidingsinstrument bij uitstek. Andere volksinstrumenten die overal worden gebruikt zijn de bandir (tamboerijn), die meestal in combinatie met de qasaba voorkomt, en de mizwid (doedelzak). Een geliefde vocale vorm is de qasida, een lang, meestal verhalend lied, waarvan alle regels hetzelfde metrum en rijm hebben. Het bekendste epos is de Egyptische Sirat Bani Hilal, een serie verhalen over de rondzwervingen in de tiende en elfde eeuw van de stam Banu Hilal, die begonnen in het zuiden van het Arabisch Schiereiland en eindigden rond 1150 in Tunesië, waar de stam door de Marokkaanse Almohaden definitief werd verslagen.

Dabka
De bekendste volksdans is de dabka (of dabke), een stampdans waarbij de dansers een lange rij of een kring vormen en elkaar bij de hand of bij de schouder vasthouden. De dabka wordt overal in de Libanon, Syrië en Jordanië op bruiloften en andere feesten uitgevoerd. De Syrische zanger Omar Souleyman (in 2011 te zien op Lowlands) exporteert de dabka met succes naar het Westen.

Fijiri
Bijzonder is verder de fijiri, de muziek van de (voormalige) parelvissers in de kuststaten van het Arabisch Schiereiland. Dit repertoire werd oorspronkelijk gezongen om de verveling te verdrijven tijdens de lange uren dat de parelvissers op zee niet aan het werk konden. Het repertorire bevat zowel solo- als koorliederen.
audio fragmenten
Sayed al-Dowwi - The Hilal epic (Egypte)
Naif Agby - Mill ya hilwa (dabka)
Fjiri, muziek van de parelvissers in de Perzische Golf
Bedoeinenmuziek uit Jordanië
Omar Souleyman - Wenu wenu (Syrië)
Ensemble Al-Umayri - Qif bit tawaf (Koeweit)
Hamud al Junayd - Khatr ghusn al qana (Jemen)
Ibrahim & Aghali - Naye (Libië)
bekijk ook deze wijzers
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.

klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.