Voor wie was de Siegfried Idyll geschreven?
Voor Wagners zoon Siegfried.
Voor Wagners tweede vrouw Cosima.
Voor Wagners beschermheer koning Ludwig.
Voor Wagners minnares Mathilde.
onderwerpen
Hervormingen
In een tijd dat de componist Christoph Willibald von Gluck (1714-1787) zich tegen de kunstmatigheid van de barokopera keerde, deed choreograaf Jean-Georges Noverre (1727-1810) precies hetzelfde voor de dans in een aantal geschriften waaronder Lettres Sur La Danse (1760). Weg met alle complexe sprongen en passen, weg met de zware pruiken en stijve hoepelrokken! Alles moest in het teken staan van natuurlijke schoonheid en expressie.

Noverre werkte samen met Gluck in zowel Wenen als Parijs. Hij was een goede reclameman en presenteerde zichzelf als enige vernieuwer van de . Dit tot grote ergernis van de Italiaanse choreograaf Gasparo Angiolini (1731-1803), die Noverre erop wees dat er wel meer vernieuwers waren en waren geweest.

Angiolini zelf ging eigenlijk nog veel verder in zijn vernieuwende idealen dan Noverrre. Hij creëerde het ballet Don Juan (1761) op muziek van Gluck. Een toeschouwer beschreef de laatste scène waarin de hoofdpersoon naar de hel gesleept wordt: ‘… plotseling verschijnt de hel met furiën die Don Juan kwellen met verlichte toortsen, op de achtergrond is een fraaie vuurwerkshow te zien die het vuur van de hel voorstelt, duivels vliegen heen en weer… en uiteindelijk nemen ze Don Juan mee en werpen hem in een golf van vuur.’ Angiolini was heel tevreden over Gluck, die manieren vond om de woorden die er niet waren te suggereren in de muziek.

In de jaren 1790 initieerde een andere Italiaanse choreograaf, Salvatore Viganò (1769-1821), belangrijke kostuumhervormingen: losse kleding en sandalen met open teen of slippers. In Wenen werkte hij samen met Ludwig van Beethoven (1770-1827), die voor hem Die Geschöpfe Des Prometheus (1801) componeerde. Critici vonden de muziek van Beethoven veel te zwaar voor een ballet.
audio fragmenten
Gluck: Don Juan - Fandango (gebruikt door Mozart in Le Nozze di Figaro)
Gluck: Don Juan - Dans van de furiën
Gluck: Orphée et Euridyce - Ballet des ombres heureuses
Beethoven: Die Geschöpfe des Prometheus - Maestoso
Salvatore Viganò Salvatore Viganò
bekijk ook deze wijzers
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.