Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
Nederland als koploper
De had veel nieuwe, interessante danstechnieken voortgebracht. In de jaren 1950 ontstond bij dansers de vurige wens om tot een fusie te komen van en moderne dans. Nieuwe dansgezelschappen werden opgericht (zoals het Nederlands Dans Theater). Soms sloegen reeds bestaande dansgezelschappen een nieuwe weg in.

Maar of dansers nu op spitzen bleven dansen of niet, daar waar dansgezelschappen open stonden voor nieuwe danstechnieken, ontstond vooral in de jaren 1960 en 1970 een sterke creatieve puls. Zowel als een nieuwe generatie dansers werden geïnspireerd. Aan het eind van het millennium was het technisch repertoire van de gemiddelde balletdanser enorm uitgebreid.

Het Nederlandse ballet was een koploper in dit proces. Hoe kwam het dat een Nederlands dansgezelschap plotseling vooropliep in de internationale dansontwikkelingen? Een verklaring is dat Nederland tot de tweede wereldoorlog geen ballettraditie kende. Er was geen traditieminnend publiek dat protesteerde toen het Nederlands Dans Theater de nieuw verworven danstechnieken uit de moderne dans begon te verweven met klassieke danstechnieken.

Het Nederlands Dans Theater werd in 1959 mede opgericht door Rudi van Dantzig (1933-2012). Hij keerde echter spoedig terug naar het Nationale Ballet waarvoor hij veel choreografieën maakte, soms samen met Toer van Schayk (1936). Het Nederlands Dans Theater vestigde zich in Den Haag en werd in de jaren 1960 geleid door choreograaf Hans van Manen (1932), die ook wel de ‘Mondriaan van het ballet’ genoemd wordt vanwege de helderheid en schijnbare eenvoud van zijn dansen.

Een paar jaar na het vertrek van Van Manen begon een tweede bloeiperiode van het NDT met de komst van de Tsjech Jiri Kylián als huischoreograaf en artistiek directeur. Kenmerken van Kylián (1947) zijn een energieke stijl met veel dynamiek, expressieve bewegingen en wervelend partnerwerk. Daarnaast valt het brede emotionele spectrum op met werken die gepassioneerd en teder kunnen zijn, maar ook speels en humorvol of zwaarmoedig en filosofisch. Het Nederlands Dans Theater heeft nieuwe invloedrijke choreografen voortgebracht, zoals Nacho Duato (1957).
audio fragmenten
Igor Stravinski: Les Noces, of Svadebka (1923, Nijinska; 1982, Kylián)
Igor Stravinski: L'Histoire Du Soldat (1918; 1988, Kylián)
NDT in Psalmensymfonie (1978, Kylián) NDT in Psalmensymfonie (1978, Kylián)
NDT in Petite Mort (1991, Kylián) NDT in Petite Mort (1991, Kylián)
bekijk ook deze wijzers
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.
populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.