Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
.....
Nieuwe kunst
De periode 1890-1920 was een revolutionaire tijd voor de Westerse kunsten, ook voor de dans. Buiten de traditie om ontwikkelden zich nieuwe dansstromingen.

In Europa vormden Isadora Duncan (1877-1927) en Loïe Fuller (1862-1928) een inspiratiebron voor talloze kunstenaars. Deze twee vooruitstrevende Amerikaanse danseressen waagden het om zonder korset en op blote voeten te dansen op zoek naar nieuwe bewegingsvrijheid. Loïe Fuller hulde zich in meters stof waarmee zij fantastische wervelende vormen creëerde door te draaien en met haar armen te zwaaien. Natuurlijke en soepele bewegingen kenmerkten de stijl van Isadora Duncan, die zich graag liet inspireren door de Griekse Oudheid. 

Duncan was in haar persoonlijke leven net zo vrijgevochten als in haar dans. Ze geloofde niet in het huwelijk en kreeg twee buitenechtelijke kinderen. Beide kinderen stierven door verdrinking toen de auto waarin ze zaten in de Seine belandde. Ook Duncan zelf kwam om het leven door een bizar ongeluk. Haar sjaal bleef steken in een autowiel en ze brak haar nek. Over Duncans tragische leven zijn een film, een toneelstuk en een ballet gemaakt.

In Amerika had nog een derde Amerikaanse danseres succes met nieuwe dansvormen. Ruth St. Denis (1879-1968) werd geïnspireerd door ondermeer Indiase dans, flamencodans en Amerikaanse volksdansen. Samen met Ted Shawn richtte zij Dennishawn op, een school die de bakermat vormde voor latere pioniers van de onder wie Martha Graham.

In Duitsland legde Rudolf von Laban (1879-1958) de basis voor het dansexpressionisme. Het ballet was volgens hem oppervlakkig entertainment geworden waarbij het vooral om kunstjes ging. Dans moest een vorm van expressie zijn waarbij de danser zijn persoonlijke gevoelens kon uiten. Een die nog steeds opgevoerd wordt, is Der Grüne Tisch (1932) van Kurt Jooss (1901-1979), een maatschappijkritisch ballet dat als aanklacht tegen oorlogvoering zijn actualiteit niet verloren heeft. De beroemdste leerling van Jooss was Pina Bausch (zie Postmoderne dans en Tanztheater).
audio fragmenten
Fritz A. Cohen: Der Grüne Tisch (1932, Jooss) - Die Flüchtlinge
Fritz A. Cohen: Der Grüne Tisch (1932, Jooss) - Die Herren in Schwarz
Loïe Fuller (door Jules Cheret) Loïe Fuller (door Jules Cheret)
Isadora Duncan (door Bakst) Isadora Duncan (door Bakst)
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.