De belangrijkste balletcomponist ten tijde van Lodewijk XIV was:
Beauchamps
Molière
Lully
Rameau
onderwerpen
Gimme that harp boy: bluesinstrumenten
De akoestische Mississippi Delta blues van Robert Johnson en de elektrische Chicago-blues van Muddy Waters hebben de gitaar als grote gemene deler. Maar dat betekent niet dat blues per definitie met een gitaar moet worden gemaakt.

Wat maakt blues tot echte blues? Teksten over armoede en ellende zijn niet genoeg: de muziek voldoet ook altijd aan bepaalde voorwaarden. De belangrijkste is de ‘blue note’. Zonder die noot is de blues geen blues.  De blue note is een toon die eigenlijk tussen de andere noten op een Westerse toonladder valt. Als je de blue note toevoegt aan een normale toonladder, klinkt die wat wrang. Die noot, die blue note, wordt met name in de blues gebruikt. Wat het allemaal nóg bluesier maakt is als je de noot niet in één keer speelt, maar er als het ware naar toeglijdt. Dat kan met name goed met een gitaar, omdat de snaren kunnen buigen. Maar ook andere instrumenten bezitten het vermogen om naar de blue note toe te glijden.

Sidney Bechet – Blue Horizon
Wordt vaak bij jazz ingedeeld, maar speelt hier een onvervalste blues. Het glijden naar de blue notes gaat uitstekend met zo’n sopraansaxofoon.

Little Walter – Quarter To Twelve
Een geweldig instrument om naar de blue notes te janken is natuurlijk de mondharmonica. Grootmeester van de bluesharp, zoals het instrument ook wordt genoemd, is Little Walter.

Johnson Boys – Violin Blues
Jazeker, blues met een viool. Door het melancholieke geluid dat een viool van nature al heeft, is het eigenlijk opmerkelijk dat de viool geen gemeengoed is geworden in de bluesmuziek. Misschien toch te lastig om te bespelen.

Ma Rainey – See See Rider Blues
Dat de menselijke stem bij uitstek is geschikt voor de blues, bewijst Ma Rainey, de Mother of the Blues. Was samen met Bessie Smith de belangrijkste blueszangeres van haar tijd. Grote inspiratiebron voor zangeressen als Billie Holiday en Janis Joplin. De trompet op deze opname uit 1924 wordt gespeeld door Louis Armstrong.

Jimi Hendrix – Red House
Natuurlijk mag de elektrische gitaar niet ontbreken in dit rijtje. Jimi Hendrix was behalve muzikaal pionier ook een groot bluesliefhebber. Hij heeft zijn elektrische gitaar talloze keren gebruikt om de blues te vertolken. In 1994 verscheen een cd met bluesnummers die Hendrix tussen 1966 en 1970 heeft opgenomen.
audio fragmenten
Sidney Bechet - Blue Horizon
Little Walter - Quarter To Twelve
Johnson Boys - Violin Blues
Ma Rainey - See See Rider
Jimi Hendrix - Red House
Sidney Bechet Sidney Bechet
bekijk ook deze wijzers
populair
Country
Countrymuziek behoort in de Verenigde Staten tot de populairste muziekstijlen. Ook in Nederland is er veel belangstelling voor deze van oorsprong eenvoudige plattelandsmuziek.
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.