Een beroemde operacomponist uit de periode 1670-1750 is...
Georg Friedrich Händel
Claudio Monteverdi
Giuseppe Verdi
Johann Sebastian Bach
onderwerpen
Old blue ribbon: de eerste generatie
Veel van de eerste generatiebluesmuzikanten zijn geboren op plantagevelden in het zuiden van de Verenigde Staten en hebben grote armoede en ellende meegemaakt. Ze bezingen hun leed in eenvoudige liederen en begeleiden zichzelf met een enkele gitaar. Deze vorm noemen we Mississippi Delta Blues, naar de plek waar hij is ontstaan. Hoewel het opnemen van muziek vanaf de jaren tien steeds makkelijker wordt, worden veel muzikanten van de eerste generatie pas in de jaren twintig en dertig op de band gezet. We noemen er vijf.

Charley Patton
Geboren in 1891, opgegroeid op de Dockery plantage in Mississippi. Patton is al snel een populaire gitarist. Al op zijn negentiende reist hij door de zuidelijke staten, met een ongekend spectaculaire show. Hij speelt de gitaar ondersteboven, achterstevoren en heeft een indrukwekkend stemgeluid. De shows zijn een bezienswaardigheid en Pattons optredens beperken zich dan ook niet tot het Zuiden: hij speelt ook in Chicago en New York. Zijn eerste opnames dateren van 1929.

Bo Carter
In 1892 geboren als zoon van voormalige slaaf Henderson Chatmon, die volgens sommige geruchten ook de biologische vader zou zijn van Charley Patton. Bo is de oudste van het gezin en samen met zijn broers vormt hij de Mississippi Sheiks. Ze hebben bescheiden succes, maar breken echt door in 1930 met hun hit Sitting On Top Of The World, later gecoverd door vele artiesten onder wie Frank Sinatra, Harry Belafonte en Bob Dylan.

Bessie Smith
De enige vrouw in dit rijtje en überhaupt één van de weinige vrouwelijke bluesartiesten die aan de oppervlakte zijn gekomen. Ze groeit in de jaren twintig uit tot absolute wereldster, maar overlijdt in 1937 zoals ze veertig jaar eerder opgroeide: arm en eenzaam. Haar vertolking van Nobody Knows You When You’re Down And Out (later ook een grote hit voor Eric Clapton) beschrijft de hypocrisie die ze aan den lijve heeft ondervonden: ben je rijk en succesvol, heb je vrienden. Gaat het minder, wil niemand je meer kennen.

Tommy Johnson
Vestigt zich als twintigjarige in 1916 op de Webb Jennings plantage. Die ligt vlakbij Dockery, waar Charley Patton opgroeit. Hij ontmoet zijn generatiegenoot en collega daar dan ook. Al het geld dat Johnson met optreden verdient, gaat op aan zijn alcoholverslaving. Hij beschrijft die verslaving in Canned Heat Blues, het nummer waar de sixtiesgroep zich naar heeft genoemd.

Son House
De jongste van dit rijtje, geboren in 1902. Son House bekeert zich pas op zijn 25e tot de blues. In zijn jeugd verafschuwt hij het: onchristelijke muziek. Nadat hij wegens rokkenjagen en drankmisbruik zijn vak als dominee niet meer mag uitoefenen, pakt hij alsnog de gitaar. In een paar maanden tijd leert hij spelen en trekt hij op met de beroemde Charley Patton. In 1930 neemt House een paar nummers op, maar dat wordt commercieel gezien een flop. Pas in de jaren zestig wordt Son House, inmiddels al vele jaren een anonieme treinconducteur, pas echt ontdekt. Hij groeit uit tot één van de meest invloedrijke bluesmuzikanten van de latere generaties.
audio fragmenten
Charley Patton - Pony Blues
Bo Carter & The Mississippi Sheiks - Sitting On Top Of The World
Bessie Smith - Nobody Knows You When You're Down And Out
Tommy Johnson - Canned Heat Blues
Son House - Death Letter Blues
Son House Son House
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.
wereld
New age
Vroeger had new age een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte, new age was iets voor idealistische maar zweverige mensen. Tegenwoordig is new age echter een wijdverbreid en geaccepteerd begrip.