In welke Amerikaanse stad stond het hoofdkantoor van het Stax-label?
Chicago
Detroit
Memphis
New Orleans
onderwerpen
Send me to the electric chair: bluesrock
De Amerikaanse folkrevival bereikt in het midden van de jaren zestig ook Europa. Ook in Groot-Brittannië wint de authentieke blues aan populariteit onder jonge muzikanten. Het zegt genoeg dat de Britse gitarist Eric Clapton ooit over Robert Johnson sprak als ‘de belangrijkste blueszanger die ooit heeft geleefd’. Net als met de rock-‘n-roll, gaan de jonge Britse bandjes ook met de blues aan de haal en geven er hun eigen draai aan. De zogenoemde British Invasion bestaat uit bandjes die zich ofwel baseren op rock-‘n-roll, ofwel op elektrische blues uit Chicago. Sommige bandjes gebruiken beide genres als bron, zoals The Rolling Stones.

Eric Clapton is ongetwijfeld een van de belangrijkste gitaristen van die dagen. Hij is niet alleen een fenomenaal gitarist, hij heeft ook de eerste aanzetten gegeven tot een populair genre uit de jaren zeventig: de bluesrock. In 1963, hij is dan pas 18 jaar, gaat hij bij The Yardbirds spelen. Na een paar jaar vertrekt hij naar de band van John Mayall: The Bluesbreakers. Hij blijft er maar een jaar, maar dat is genoeg om hem wereldfaam te bezorgen. Het album John Mayall & The Bluesbreakers – With Eric Clapton maakt van de gitarist een grootheid. Sterker nog: een paar jaar later staat er op een muur in Londen een manshoge graffititekst: Clapton is God. Claptons invloeden blijven gedurende de jaren zestig bluesgeoriënteerd, maar het geluid van de groepen waar hij in speelt (Cream, Derek and the Domino’s) is steviger dan zijn Amerikaanse voorbeelden: de bluesrock is geboren.

Uiteraard is Eric Clapton niet de eerste en enige die zich bedient van blues en er rockmuziek van maakt. De al eerder genoemde Yardbirds is ook voor J eff Beck en Jimmy Page de springplank naar sterrendom. In de late jaren zestig ontstaat er een wildgroei aan rockbands die openlijk flirten met de blues. Niet alleen in Engeland en Amerika, maar ook Nederland draagt zijn steentje bij. Zo verschijnt in 1967 het album Groeten uit Grollo van Cuby + Blizzards. Hele echte bluesrock uit de achterhoek, met Herman Brood achter de piano. Uit een heel wat logischer hoek (Den Haag), komt de groep Livin’ Blues. De drums worden in de beginjaren bespeeld door niemand minder dan Cesar Zuiderwijk. Livin’Blues heeft rond 1970 veel succes met hun vertolking van Wang Dang Doodle, een nummer dat Willie Dixon schreef voor Howlin’ Wolf.

Andere noemenswaardige artiesten en bands die we kunnen categoriseren als bluesrock zijn: Stevie Ray Vaughan, Led Zeppelin, Ten Years After, Rory Gallagher, Canned Heat, The Animals, Janis Joplin. Uit dit rijtje blijkt wel dat de hoogtijdagen van de bluesrock in de jaren zestig en zeventig liggen. Het is de tijd waarin langharige marihuana-rokende festivalgangers, kijkend naar psychedelische vloeistofdia’s, genieten van lange nummers met uitgesponnen gitaarsolo’s. Hoe langer hoe beter. Zo duurt de Livin’ Blues’ versie van Spoonful bijna 12 minuten, terwijl Howlin’ Wolf het nummer in 2:44 klaart. Toen de rook van de jaren zeventig wat was opgetrokken, bleek de behoefte van het publiek niet meer per se bij de bluesrock te liggen. Toch wordt bluesrock nog steeds gemaakt, en met verve. De belangrijkste bluesrocker van dit moment is Joe Bonamassa, die vandaag de dag klinkt als de bands van vóór zijn geboortejaar 1977.
audio fragmenten
The Rolling Stones - Little Red Rooster
John Mayall & The Bluesbreakers - All Your Love
Derek & The Dominos - Nobody Knows You When You're Down And Out
Cuby + Blizzards - The Big Bell
Livin' Blues - Wang Dang Doodle
Joe Bonamassa - I Got All You Need
Eric Clapton Eric Clapton
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.
wereld
Arabische muziek
De Arabische wereld strekt zich uit van Marokko in het westen tot Oman in het oosten. In de loop van eeuwen ontwikkelde zich in dit deel van de wereld een unieke, verfijnde muziek.