Wie bedenkt de 'finger picking' gitaarstijl?
Jimmy Rodgers
Rex Allen
Roy Orbison
Maybelle Carter
onderwerpen
Ten years after: moderne artiesten
De blues heeft zo z'n sporen nagelaten in de popmuziek. Ga maar na: de stroming die aan het begin staat van de popmuziek, de rock-'n-roll, komt uit de blues voort. Sommige hedendaagse popmuzikanten laten zich voorstaan op kennis van de oude bluesmeesters en gebruiken die invloeden ook openlijk. We noemen er een paar.

The White Stripes
Jack White vindt Son House’ Grinnin’ In Your Face het mooiste nummer allertijden. The White Stripes hebben dát nummer nooit gecoverd. Wel een ander nummer van Son House: Death Letter Blues. Op hun eigen wijze natuurlijk: mét gitaar en drums, zónder nuance.

The Black Keys
Bestaat uit twee heren die voornamelijk garagerock maken, maar hun bluesliefde ook niet onder stoelen of banken steken. Na wat bluescovers op verschillende albums, verschijnt in 2006 een EP met alleen maar nummers van Junior Kimbrough, een invloedrijke gitarist uit de jaren zestig.

The Gun Club
Opgericht in het Los Angeles van begin jaren 80. De punkinvloed is dan ook goed hoorbaar in de muziek van The Gun Club, maar ze grasduinden ook in andere genres, waaronder blues. Op debuutalbum Fire Of Love, dat volgens Jack White als bijbel op scholen zou moeten worden onderwezen, staat een versie van Robert Johnsons Preaching The Blues.

PJ Harvey
Hele dwarse dame die popmuziek maakt met flinke scheuten avantgarde, artrock en alle andere genres die maar een beetje rieken naar experimentaliteit. Ze groeide op met de platen van Robert Johnson, Muddy Waters en John Lee Hooker. PJ Harvey heeft die mannen vaak genoemd als invloeden, hoewel dat niet altijd hoorbaar is. PJ Harveys versie van Wang Dang Doodle is op z’n zachtst gezegd ‘modern’, maar het feit ze dat dit nummer überhaupt heeft opgenomen, zegt genoeg.

Triggerfinger
Trio uit Belgie die grossieren in hardrockclichés, maar ook een gigantische hit hadden met een bewerking van Lykke Li's I Follow Rivers. Hun snoeiharde liveoptredens begonnen steevast met het afspelen van een antiek bluesnummer. In veel interviews gaan de Belgen ook prat op hun kennis en gebruik van de bluesmeesters.

Wallrus
Vergelijkbaar met Triggerfinger, qua sound. Triggerfinger nam nooit een bluesklassieker op, maar Wallrus wel: op hun debuutalbum uit 2003 staat Moanin’ at Midnight, een nummer van Howlin’ Wolf.
audio fragmenten
White Stripes - Death Letter
The Black Keys - Meet Me In The City
The Gun Club - Preachin' The Blues
PJ Harvey - Wang Dang Doodle
Wallrus - Moanin' At Midnight
The White Stripes The White Stripes
Ruben Block, frontman van Triggerfinger Ruben Block, frontman van Triggerfinger
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.