Wanneer was het Swing tijdperk?
1890-1905
1910-1925
1930-1945
1950-1966
onderwerpen
Festa do interior: het noordoosten
Ver van de stranden van Rio ligt de sertão, het droge binnenland van noord-Brazilië. Ook al spreken de mensen hier ook Portugees, het noordoosten voelt als een ander land, compleet met zijn eigen muziek. Hier houden de mensen van forró, met zijn snelle dansritme en aanstekelijke melodieën op de accordeon.

De pionier van de forró is Luiz Gonzaga. Niet alleen met zijn muziek maar ook in zijn kleding typeerde hij de arme noordeling die op zoek was naar een beter leven in de stad. Gonzaga speelde geen typetje, hij groeide op in een straatarm gezin en trok ook naar Rio voor werk. Uiteraard nam hij zijn accordeon mee. Aanvankelijk speelde hij voor streekgenoten maar in 1947 mocht hij zijn eerste plaatje opnemen. Asa Branca was meteen een succes. Het lied gaat over een vogel die, volgens de legende, bij extreme droogte pas als laatste de sertão verlaat. Het lied raakte een snaar en wel bij alle Brazilianen.

In het noordoosten is het verschil tussen het dorre platteland en de tropische kust groot. Zo wonen er aan de kust meer afstammelingen van Afrikaanse slaven en zijn de sertanero’s nakomelingen van Portugezen en Indianen. In het hoofdstuk over carnaval zagen we al dat ze in het noorden hun eigen stijlen koesteren, zoals de frevo en maracatu. Een ander is de coco met Jackson do Pandeiro als belangrijkste vertolker.

Gonzaga en Do Pandeiro inspireren een hele generatie muzikanten na hen. Alle grote artiesten uit het noorden van Brazilië zetten wel een forró op het repertoire. Zoals Gal Costa die met het lied Festa do Interior (‘Feest in het binnenland’) een grote hit scoorde. Een aantal van koestert nadrukkelijk de tradities van het noorden, zoals Alceu Valença die net als Gonzaga verkleed het podium op gaat.

Lambada
Een andere muziekstijl uit het noorden die vast bij veel Nederlanders een bel doet rinkelen is de lambada. Deze dansmuziek uit Belém (de noordelijkste stad van Brazilië) was dé zomerhit van 1990. Met dank aan Kaoma, een Frans/Braziliaanse groep, die aan de haal gingen met het geluid dat ze op een vakantie in het noorden hadden gehoord. Volgens de Bélemmers is dit helemaal niet de echte lambada.
audio fragmenten
Luiz Gonzaga - Asa branca
Jackson do Pandeiro - Tum tum tum
Gal Costa - Festa do interior
Alceu Valença - Guerreiro
Kaoma - Lambada
Fafa de Bélem - Atrerida
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.