Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
O futuro: rap rock electro dance
De rest van de wereld kent Brazilië vooral van samba en bossa nova, maar de Brazilianen luisteren zelf naar heel andere muziek.

MPB
Wanneer Brazilianen over hun eigen popmuziek praten dan hanteren ze de afkorting MPB, wat staat voor Musica Popular Brasileira. Gilberto Gil en Daniela Mercury worden ondanks hun muzikale verschillen allebei tot de MPB gerekend. Wat MPB wel is, valt moeilijk te zeggen. Misschien kan je de muziek het beste definieren door te zeggen wat het níet is: het is geen samba, geen traditionele muziek en geen ‘import-muziek’ zoals rock of hiphop.

Rap en hiphop
Wat niet wil zeggen dat Braziliaanse hiphop of rock geen uniek geluid heeft. De eerste rappers waren al actief aan het begin van de jaren tachtig, vooral tijdens feesten waar live werd gerapt over oude soul- en funkplaten. Een van de eerste albums was Posse Mente Zulu uit 1990, waarvan frontman Rappin’ Hood uitgroeide tot één van de belangrijkste rappers van zijn land. Waar de vroege hiphop vooral de Amerikaanse vorbeelden kopieerde, daar ontwikkelde rap zich door ook lokale ritmes toe te voegen. Een voorbeeld hiervan is de ‘baile funk’ die in Brazilië zelf ‘funk Carioca’ of simpelweg ‘funk’ wordt genoemd. Op kale, elektronische beats vertellen rappers over levens die bol staan van het bendegeweld. Niet zo verwonderlijk dat de muziek dus omstreden is. Rond 2007 lijkt baile funk even een nieuwe hype te worden wanneer groepen als CSS en Bonde do Rolê internationaal albums uitbrengen.

Rock Brasil
Rock Brasil (in eigen land vaak afgekort tot ‘RB’) is rockmuziek met teksten in het Portugees. De eerste Braziliaanse rockband was Os Mutantes, die eind jaren zestig voor ophef zorgden met hun psychedelische muziek en uitzinnige kleding. Veel van de hedendaagse RB wijkt op het eerste gehoor weinig af van de Britse en Amerikaanse voorbeelden. Juist vanwege hun teksten weten groepen als Legiao Urbano, Titãs en Barão Vermelho hun Braziliaanse fans aan zich te binden. Een belangrijk moment voor de Rock Brasil was het Rock In Rio Festival (1990) waar lokale helden het podium deelden met internationale grootheden als Queen en Guns N’Roses en daar amper voor onderdeden. RB vormt, samen met sertanejo, het grootste deel van de afzetmarkt van de Braziliaanse muziekindustrie in eigen land.

Sertanejo
Waar samba de muziek is van de stadse inwoner van Rio, daar is sertanejo de muziek van het platteland in het zuiden van Brazilië. In provincies als Rio Grande do Sul en Santa Catarina wonen vooral nakomelingen van Duitse, Poolse en Italiaanse immigranten; iets wat je terug hoort in deze muziek. Sommige noemen sertanejo Brazilië’s eigen countrymuziek, en qua sentiment en populariteit klopt dat ook wel. De rest van de wereld hoorde van de sertanejo toen de jonge Michel Teló een internationale zomerhit scoorde met het liedje Ai Se Eu Te Pego. Een andere populaire zanger is Gusttavo Lima.

Electro
Ook elektronische instrumenten hebben hun plek gevonden in het Braziliaanse muzieklandschap. Braziliaanse dj´s als DJ Dolores en Gui Boratto vertalen eeuwenoude ritmes naar de elektronische 21e eeuw. Zuco 103, een Nederlandse groep aangevoerd door de in Brazilië geboren Lilian Vieira, koppelt het heupwiegende ritme van de samba aan elektronische accenten uit dancemuziek. Het resultaat heet ‘brazilectro’. Van een hele andere orde is de muzikale vernieuwer Lucas Santtana. Hij  bewerkt eeuwenoude ritmes op traditionele instrumenten in zijn laptop. Hij knipt en rangschikt de ritmes op geheel eigen wijze waardoor zijn muziek zowel herkenbaar als vernieuwend is.
audio fragmenten
Rappin Hood - Os guerreiro
Furaçao 2000 & Dennis DJ - Mengao 2000
Bonde de Rolê - Salto o frango
Os Mutantes - A minha menina
Legião Urbano - Tempo perdido
Titãs - Clitóris
Michel Teló - Ai se eu te pago
Gusttavo Lima - Balada
DJ Dolores - Deixa falar
Zuco 103 - Na mangueira
Lucas Santtana - Super violão mashup
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.
populair
Kindermuziek
Kinderen houden van muziek! Muziekweb heeft een aantal leuke kinderalbums op een rijtje gezet!