De muzikale term industrial werd geïntroduceerd door....
Nine Inch Nails
Throbbing Gristle
Cabaret Voltaire
Kid Baltan
onderwerpen
Ierland
Tegenwoordig hoef je maar naar een willekeurige Ierse pub te gaan en er klinkt live muziek. Deze traditie ontstond echter pas in de jaren zestig in een Londense pub met Ierse immigranten, en verspreidde zich langzaam naar elders in Groot-Brittannië. In pubs was dansen niet geoorloofd. Dit bracht een grote verandering teweeg; van een danspubliek naar luisterpubliek. Om boven het cafélawaai uit te komen ging men luidere stukken spelen. De uitvinding van ensemblemuziek is te danken aan de Ierse componist en arrangeur Sean Ó Riada. Hij richtte de band The Chieftains op, die arrangementen van volksmuziek speelde op traditionele instrumenten als de doedelzak, viool, fluit en accordeon. Dit concept werd al snel wereldwijd overgenomen.

Ierse bands van vrij traditionele muziek zijn ondermeer The Chieftains, Altan, Lúnasa, Dervish en De Dannan. Naast deze uit diverse agrarische regio’s afkomstige bands heb je nog de typisch stedelijke band The Dubliners, die voornamelijk ‘pub-songs’ zingt. Sommige artiesten en bands hebben moderne invloeden toegevoegd aan de traditionele folk. De band The Horslips was in de jaren zeventig de eerste die celtic rock speelde met elektrische instrumenten naast de traditionele instrumenten. De invloedrijke singersongwriter-gitarist Christy Moore en gitarist-bouzikispeler Donal Lunny hebben in diverse bands - ondermeer Planxty en Moving Hearts - gestoeid met het toevoegen van een vleugje rock of jazzrock.  Moore begon in 1985 een uiterst succesvolle solocarrière. Leadzangeressen uit de groep De Dannan gingen ook solo: Dolores Keane, Maura O’Connell en Mary Black. Black is de succesvolste van de drie, en laat zich naast folk graag inspireren door blues, rock, country en soul.

Begin jaren tachtig schudde Shane MacGowan met The Pogues de folkwereld los met haar rauwe en energieke punkstijl. Liefhebbers van celtic pop luisterden liever naar Clannad, die latere bands als Anúna en Iona geïnspireerd heeft. De leadzangeres van Clannad, Máire Brennan (tegenwoordig Moya Brennan) en haar zus Enya (zangeres, keyboard), hebben ieder op eigen wijze in hun solocarrières een bijzondere invulling gegeven aan het genre celtic new age.

Minder voor de hand liggend is een vermenging van Keltische met niet-westerse muziek. Afro-Celt Sound System is hier een mooi voorbeeld van: Keltische met Afrikaanse muziek en techno. De band Kíla vermengt celtic graag met invloeden uit de rock, jazz, Arabische, Aziatische en Oost-Europese muziek. Ook de eclectische Four Men & A Dog gebruikt rap, rock, jazz, blues, bluegrass en zelf salsa. Maar tegenwoordig is crossover in, zelfs bij een legendarische band als The Chieftains.
audio fragmenten
The Pogues - If I should fall from grace with God
The Chieftains - The wind that shakes the barley
Moving Hearts - Downtown
Clannad - Theme from Harry's game
Kíla - Cathain nua
Afro Celt Sound System - Persistence of memory
The Chieftains The Chieftains
bekijk ook deze wijzers
jazz
Jazz deel 2 - Van jazzfunk tot nu-jazz

Jazzfunk, fusion, acid jazz, jazzdance en nu jazz: vanaf de jaren zestig kreeg de jazzboom allerlei nieuwe scheuten. Lees in deze webwijzer alles over jazz van 1970 tot nu.

wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.