Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
Kelten elders
Behalve op de Britse eilanden zijn de Franse provincie Bretagne en de Spaanse regio Galicië gebieden waar Kelten hebben gewoond en hun sporen hebben nagelaten.

Sommige ouderen spreken in Bretagne nog Bretons. Echter, deze Keltische taal wordt meer en meer verdrongen door de officiële Franse taal. Een belangrijke Bretonse muziekcollectie is de Barzaz-Breizh. Deze bundel uit 1839 kwam tot stand dankzij de adellijke heer Hersart de la Villemarqué. Hij verzamelde traditionele volksliederen, gedichten en volksverhalen door middel van interviews met vissers, boeren en crêpeverkoopsters.

Een typisch Bretonse instrumentencombinatie is die van de ‘bombarde’ (schalmei) en ‘biniou’ (kleine maar luide Bretonse doedelzak), waarbij de schalmei de melodie speelt en de doedelzak melodie en . Een typisch Bretonse zangstijl is de ‘kan ha diskan’, waarbij twee zangers op ‘call-en-response’ wijze elkaar afwisselen maar soms ook samen een eindfrase zingen. Al deze muziek is bedoeld als dansmuziek voor informele ‘festoù-noz’: bijeenkomsten waarbij gegeten, gedronken en gedanst wordt.

Dankzij de inspanningen van harpspeler en zanger Alan Stivell kreeg de met uitsterven bedreigde Bretonse harp ‘telenn’ een nieuw leven. Zijn album Renaissance Of The Celtic Harp (1971) werd zowel nationaal als internationaal een groot succes. Ook was Stivell de eerste die een folkrock band op het vasteland oprichtte. Andere grote Bretonse artiesten zijn de gitarist Dan Ar Bras en zanger Yann-Fanch Kemener.

In het noordwesten van Spanje spreken ze geen Keltische taal, maar toch koestert de bevolking haar Keltische wortels. In Galicische traditionele muziek hoor je ook veel fluiten, doedelzakken en percussie. Milladoiro is een gerenommeerde groep uit deze regio, en Carlos Nuñez is een talentvol promotor van de gaita (Galicische doedelzak) en .

Veel Ieren en Schotten die emigreerden naar de ‘nieuwe wereld’ hielden en houden ook daar de Keltische muziekcultuur in stand. Vanaf het - toepasselijk geheten - Cape Breton eiland voor de oostkust van Canada dragen de violisten Ashley MacIsaac en Natalie MacMaster trots hun cultuur uit. De Canadese zangeres Loreena McKennitt creëert met haar new age celtic muziek een mysterieuze en dromerige wereld. Bekende Iers-Amerikaanse artiesten die in de Verenigde Staten wonen zijn ondermeer de zangeres Susan McKeown en de band Solas.
audio fragmenten
Alan Stivell - Marv Pontkellec
Alan Stivell - Lusk
Carlos Núñez - Pasacorredoiras
Loreena McKennitt - The old ways
Susan McKeown - Dó ín dú
Solas - Pastures of plenty
Alan Stivell Alan Stivell
bekijk ook deze wijzers
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.