Welke kunstbeweging liet zich inspireren door jazz?
COBRA
De Impressionisten
De Kubisten
Pop Art
onderwerpen
Schotland
De in kilt geklede en met zwart hoofddeksel getooide doedelzakspeler is een bekend stereotype beeld van Schotland. Doedelzakken zijn echter niet uitgevonden in Schotland en kwamen ook elders in Europa voor. In de vijftiende eeuw werd de doedelzak voor het eerst gesignaleerd in Schotland. De typisch Schotse ‘highland bagpipe’ of ‘’ werd gecreëerd voor militaire marsen, bijeenkomsten en rouwgelegenheden. In legendarische doedelzakfamilies werd de traditie doorgegeven van vader op zoon. Pas sinds de tweede wereldoorlog bestaan naast militaire ook civiele bands die met elkaar wedijveren tijdens jaarlijkse doedelzakwedstrijden.

Het is historisch zo gegroeid dat Schotland zich voor lange tijd vooral richtte op de dominante muziekcultuur in Engeland en Ierland. Dit heeft ook mede te maken met de precisie die traditionele Schotse muziek vereist, vooral bij het bespelen van de doedelzak. Daardoor gaat bij solospel veel flair verloren. Dankzij de kruisbestuiving met de soepelere en vernieuwende folkmuziek uit onder andere Ierland konden ook Schotse artiesten uitblinken in een zelfontwikkelde, persoonlijke en virtuoze stijl.

Sean O’Riada’s uitvinding van de celtic folk band vond ook in Schotland navolging. Bands werden opgericht met liefst een Schotse doedelzakspeler erin. Bekende bands zijn ondermeer de Battlefield Band, Boys of the Lough (met violist Aly Bain), de Tannahill Weavers, Silly Wizard en Ossian.

Een belangrijke pionier op het gebied van volksrepertoire in Groot-Brittannië was de van Schotse ouders afkomstige Britse zanger Ewan MacColl. Geïnspireerd door zijn Amerikaanse collega Alan Lomax verzamelde MacColl talrijke traditionele ballades, produceerde honderden folk albums en schreef ook zelf folkrepertoire waaronder protestliederen. Uitgegroeid tot een invloedrijke persoonlijkheid van hetzelfde kaliber als MacColl is de Schotse singer-songwriter en gitarist Dick Gaughan.

In de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw vond een ware explosie plaats van vernieuwende roots- en dansmuziek. Capercaillie is een band die traditionele muziek vermengt met pop. Runrig was een van de eerste trad-rock bands die naam maakte met originele nummers geschreven in de onofficiële Schotse Gaelic taal. Ook Wolfstone is een echte rockband. Shooglenifty is een fascinerende band uit Edinburgh die op fascinerende wijze rock, pop, jazz en urban dance vermengt.
audio fragmenten
Band of the Scots Guards - Scotland the brave
Ewan MacColl - The banks of the Nile
Dick Gaughan - Both sides of the tweed
Capercaillie - Him bo
Runrig - The message
Shooglenifty - McConnell's rant
Schotse doedelzakspeler Schotse doedelzakspeler
bekijk ook deze wijzers
populair
Popfestivals
Wat maakt popfestivals zo succesvol? Is dat ‘het festivalgevoel’? Of ligt het toch aan de artiesten? In deze webwijzer maken de redacteurs van Muziekweb een reis langs veertig jaar popfestivals.
wereld
Arabische muziek
De Arabische wereld strekt zich uit van Marokko in het westen tot Oman in het oosten. In de loop van eeuwen ontwikkelde zich in dit deel van de wereld een unieke, verfijnde muziek.