De grootste hit van Jean-Louis Pisuisse is
Broekie Van Jantje
Niet Of Nooit Geweest
Scheiden Doet Lijden
Mens Durf Te Leven
onderwerpen
.....
De beginjaren

De oorsprong van countrymuziek ligt in : plattelandsmuziek van de blanke bevolking van het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. Deze muziek, die door de mensen ‘old time music’ werd genoemd, greep terug op liedjes die door immigranten uit alle windstreken van generatie op generatie waren doorgegeven. De muziek werd gemaakt met eenvoudige alledaagse instrumenten, zoals de viool (fiddle), de banjo en de k. In de jaren twintig kwam daar de steelgitaar bij, afgeleid van de Hawaiian guitar, waarbij het instrument op schoot met een b werd bespeeld.

Aanvankelijk had men geen ander doel dan om zichzelf te vermaken. Pas omstreeks 1922 ontdekt men dat er geld valt te verdienen met deze muziek. Platen van Eck Robertson en Fiddlin’ John Carsons verkopen onverwacht goed. Commerciële folk krijgt aanvankelijk de naam h mee. Als de muziek zich in een veelheid aan richtingen ontwikkelt worden deze substijlen onder de gezamenlijke noemer country gebracht.

De vroege countrymuziek krijgt al snel impulsen uit andere genres. Jimmy Rodgers, de aartsvader van country, verrijkt de eenvoudige muziek met meer verfijnde elementen uit de big band jazz en laat zich beïnvloeden door de songschrijvers van . The Carter Family is de eerste familiegroep van het platteland die op grote schaal doorbreekt. Gitariste Maybelle Carter bedenkt de karakteristieke gitaarstijl waardoor ze tegelijkertijd solo en begeleiding kan spelen. Haar stijl is later door ontelbare gitaristen overgenomen. Groepen als The Blue Sky Boys ) introduceren een ander herkenbaar muzikaal handelsmerk: de (mannelijke) samenzang.

In de jaren dertig genieten cowboyfilms een enorme populariteit. Acteurs als Rex Allen, Gene Autry en Roy Rogers worden met hun cowboyliedjes ook als zanger geliefd. Aanvankelijk zijn deze liedjes gebaseerd op eenvoudige fiddle-muziek. Langzaam wordt deze muziek verrijkt met invloeden uit de jazz: andere instrumenten en swingende ritmes. Deze nieuwe variant werd eerst ‘cowboy jazz’ genoemd, later ‘. Naast de gebruikelijke instrumenten waren er nu ook blazers, klarinetten en steel gitaren te horen. Belangrijke namen waren Bob Wills en Milton Brown. De genreaanduiding country wordt uitgebreid tot country & western.
 

audio fragmenten
Roy Rogers - I'm an old cowhand
Eck Roberston - Brilliancy medley
Fiddlin' John Carson - Little old log cabin in the lane
Roy Rogers Roy Rogers
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms. 
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.