Wie bedenkt de 'finger picking' gitaarstijl?
Jimmy Rodgers
Rex Allen
Roy Orbison
Maybelle Carter
onderwerpen
De jaren tachtig tot nu
Tot het 'nworden de artiesten gerekend die aan het eind van de jaren tachtig opkwamen en de eerste helft van de jaren negentig de countryhitlijsten domineerden. Zij speelden traditionele country die hooguit qua productie was aangepast aan de eisen van de moderne consument. In het jaar 1986 braken kort na elkaar enkele charismatische artiesten door met een eigen interpretatie van ‘ouderwetse’ country. Ze heetten Steve Earle, Lyle Lovett, Randy Travis en Dwight Yoakim en vormden een welkom tegenwicht tegen de op pop georiënteerde artiesten die op dat moment de hitlijsten bezetten.
 
Wat aanvankelijk een frisse wind is wordt snel door de commercie ingekapseld. Alleen de echte persoonlijkheden zoals Steve Earle laten zich niet verleiden door de grijparmen van de countryindustrie. In de jaren negentig breken een onafzienbare reeks identiek ogende jongens en meiden door, altijd getooid met cowboyhoed. Opvallende namen die zich wel weten te onderscheiden zijn k.d. lang, Rodney Crowell, Carlene Carter en Roseanne Cash.
 
In de jaren negentig wordt definitief de crossover naar de popmarkt gemaakt. Garth Brooks is de eerste countryartiest die meer dan 10 miljoen exemplaren van een cd (Ropin’ The Wind) verkoopt, een aantal dat tot dan toe slechts lijkt te zijn weggelegd voor bands uit de popmuziek. Zijn nieuwe vorm van oude countrymuziek wordt door de puristische countryliefhebber maar matig gewaardeerd.
 
Ook artiesten als Shania Twain, LeAnn Rhimes en Faith Hill weten de overstap naar de popmarkt te maken met muziek die in naam nog country is, maar er inmiddels weinig meer mee te maken heeft. Stevige drums en flitsende videoclips zijn minstens zo belangrijk als muziek. In het schemergebied tussen pop, rock en country bevinden zich artiesten als Shelby Lynne, haar zus Alison Moorer, Dixie Chicks en BR5-49.
audio fragmenten
Lyle Lovett - LA county
k.d. lang - You're ok
Garth Brooks - Ain't going down til the sun comes up
Garth Brooks Garth Brooks
bekijk ook deze wijzers
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.