In welke Amerikaanse stad stond het hoofdkantoor van het Stax-label?
Chicago
Detroit
Memphis
New Orleans
onderwerpen
De jaren tachtig tot nu
Tot het 'nworden de artiesten gerekend die aan het eind van de jaren tachtig opkwamen en de eerste helft van de jaren negentig de countryhitlijsten domineerden. Zij speelden traditionele country die hooguit qua productie was aangepast aan de eisen van de moderne consument. In het jaar 1986 braken kort na elkaar enkele charismatische artiesten door met een eigen interpretatie van ‘ouderwetse’ country. Ze heetten Steve Earle, Lyle Lovett, Randy Travis en Dwight Yoakim en vormden een welkom tegenwicht tegen de op pop georiënteerde artiesten die op dat moment de hitlijsten bezetten.
 
Wat aanvankelijk een frisse wind is wordt snel door de commercie ingekapseld. Alleen de echte persoonlijkheden zoals Steve Earle laten zich niet verleiden door de grijparmen van de countryindustrie. In de jaren negentig breken een onafzienbare reeks identiek ogende jongens en meiden door, altijd getooid met cowboyhoed. Opvallende namen die zich wel weten te onderscheiden zijn k.d. lang, Rodney Crowell, Carlene Carter en Roseanne Cash.
 
In de jaren negentig wordt definitief de crossover naar de popmarkt gemaakt. Garth Brooks is de eerste countryartiest die meer dan 10 miljoen exemplaren van een cd (Ropin’ The Wind) verkoopt, een aantal dat tot dan toe slechts lijkt te zijn weggelegd voor bands uit de popmuziek. Zijn nieuwe vorm van oude countrymuziek wordt door de puristische countryliefhebber maar matig gewaardeerd.
 
Ook artiesten als Shania Twain, LeAnn Rhimes en Faith Hill weten de overstap naar de popmarkt te maken met muziek die in naam nog country is, maar er inmiddels weinig meer mee te maken heeft. Stevige drums en flitsende videoclips zijn minstens zo belangrijk als muziek. In het schemergebied tussen pop, rock en country bevinden zich artiesten als Shelby Lynne, haar zus Alison Moorer, Dixie Chicks en BR5-49.
audio fragmenten
Lyle Lovett - LA county
k.d. lang - You're ok
Garth Brooks - Ain't going down til the sun comes up
Garth Brooks Garth Brooks
bekijk ook deze wijzers
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.  
populair
Kindermuziek
Kinderen houden van muziek! Muziekweb heeft een aantal leuke kinderalbums op een rijtje gezet!