Welke muzikant had veel invloed op jazz fusion?
Miles Davis
John Coltrane
Roy Ayers
Chet Baker
onderwerpen
Good rockin' tonight
De vroegste vorm van rhad nauwe banden met countrymuziek. De bakermat van deze zogenaamde rockabilly lag halverwege de jaren vijftig in Memphis Tennessee, in de Sun Studio. Platenbaas Sam Phillips bood daar onderdak aan een keur van artiesten die vaak hun wortels stevig in de countrymuziek hadden, zoals Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbison en Jerry Lee Lewis. Van deze stal groeide vooral Johnny Cash uit tot een icoon van de countrymuziek.

In meer of mindere mate verwerkten de artiesten van Sun de opwindende ritmes uit de rhythm & blues in hun muziek. Ook namen vooral Presley en Lewis de rauwe ongepolijste zang over van blues- en soulmannen als Ray Charles en Muddy Waters.

Aanvankelijk werd in de rockabilly - net als country - geen slagwerk gebruikt. Pas later werd een drummer aan de bezetting van veel rock & roll bands toegevoegd. Het oorspronkelijke rockabillygeluid beleefde een opleving in de jaren tachtig door het succes van The Stray Cats. Daarnaast werd de wildere p-variant van o.a. The Cramps populair in het clubcircuit.

Als in de jaren zestig in Amerika de eerste opwinding over de Britse invasie is gezakt gaan veel rockmuzikanten op zoek naar hun eigen muzikale wortels. Die liggen vaak in de folk en country van het platteland. Door die stijlen te combineren met de Engelse beat ontstaat (The Byrds, Bob Dylan, Simon & Garfunkel) en .

Een sleutelfiguur in de countryrock is Gram Parsons. Als vervanger van David Crosby maakt hij met The Byrds, de belangrijkste Amerikaanse rockband van de jaren zestig, een heus countryalbum (Sweethearts Of The Rodeo) Na zijn vertrek richt hij de groep The Flying Burrito Brothers op, die de countryrockstijl perfectioneert. Byrds-zanger Gene Clark richt ervolgens Dillard & Clark op, met banjospeler Doug Dillard.

Countryrock breekt pas in de jaren zeventig op grote schaal door als The Eagles, Linda Ronstadt en Poco miljoenen platen verkopen. In de jaren negentig maken The Jayhawks enkele fraaie albums in deze stijl en zorgen zo voor een bescheiden opleving van countryrock.
audio fragmenten
Johnny Cash - I walk the line
Jerry Lee Lewis - End of the road
Gram Parsons - Blue Eyes
The Eagles - New kid in town
Johnny Cash Johnny Cash
The Byrds The Byrds
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.