De grote hit Smells Like Teen Spirit van Nirvana kwam uit in....
1990
1991
1992
1993
onderwerpen
Nashville versus ‘the outlaws’
Terwijl de rockwereld van de jaren zestig zich voelt aangetrokken tot het oorspronkelijke, ongepolijste countrygeluid gaan in Nashville, de bakermat van de countryindustrie, producers als Chet Atkins en Owen Bradley meer en meer de dienst uitmaken. Zij verwijderen typische countryelementen zoals de fiddle en de banjo en introduceren strijkers en koren uit de mainstream popmuziek van die tijd.
 
De zoete, ongevaarlijke liedjes slaan enorm aan en Patsy Cline, Dolly Parton, Tammy Wynette, Loretta Lynne, Don Gibson, Jim Reeves en Lynn Anderson worden grote sterren. In de loop der jaren krijgen vrijwel alle traditionele countrystijlen een popbehandeling. Hoewel verfoeid door veel countrypuristen levert ook deze zogenaamde crossover-variant prachtige liedjes op (I Will Always Love You, I Can’t Stop Loving You) waarvan vele inmiddels tot de evergreens worden gerekend.
 
Als reactie op de formulematige c van die tijd breken halverwege de jaren zeventig los van elkaar enkele belangrijke artiesten door met platen die een geheel eigen geluid laten horen. Willie Nelson, Waylon Jennings en Jessi Colter passen niet in het Nashville idioom. Ze presenteerden zichzelf als The Outlaws (‘vogelvrij verklaarden’) en hadden tot hun eigen verbazing veel succes.
 
Hun bandnaam wordt prompt het etiket voor alle countryartiesten die buiten de gebaande wegen bevinden, zoals Kris Kristofferson Bobby Bare, Tony Joe White en Townes Van Zandt. Zij worden beschouwd als voorvaders van de zogenaamde alternatieve country (of americana) die opkomt in de jaren negentig. De buitenbeentjes heten dan Lucinda Williams, Ryan Adams, Bonnie ‘Prince’ Billy, Wilco en Gillian Welch. De geschiedenis van country laat – net als in de politiek - steeds golfbewegingen zien tussen conservatieven en progressieven, waarbij beide stromingen zorgen nooit te ver van elkaar weg te drijven.
audio fragmenten
Dolly Parton - I will always love you
Waylon Jennings - Are you ready for the country
Wilco - Country dissapeared
Townes van Zandt - Tecumseh valley
Dolly Parton Dolly Parton
bekijk ook deze wijzers
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.  

populair
Kindermuziek
Kinderen houden van muziek! Muziekweb heeft een aantal leuke kinderalbums op een rijtje gezet!