Welke term wordt soms als alternatief gebruikt voor new wave?
Punk
Heavy Metal
Grunge
Post-Punk
onderwerpen
Electric Avantgarde: idm en ambient
De term ‘avantgarde’ is een van de lastigste genreaanduidingen. Het woord stamt oorspronkelijk uit het leger. Het is een benaming voor de troepen die als eersten onbekend terrein verkennen. De term duikt ook regelmatig op in de kunst en geldt in de jazz, pop en klassieke muziek als benaming voor de meest gedurfde stijlen. Door de jaren heen is het label geplakt op alles wat niet direct op iets anders leek. Daarom is ‘avantgarde’ een beetje een vuilnisbakkenterm.

In de popmuziek spotten avantgarde-artiesten met de wetten van popliedjes. Hoewel een avantgardecomponist het liefst zonder regels werkt, zijn afwijkende ritmes en toonsoorten in zijn muziek eerder regel dan uitzondering. Ook in de elektronische muziek zijn stromingen te vinden die in meer of mindere mate de regels van de popmuziek doorbreken en onder de term avantgarde geschaard zouden mogen worden. Bekende namen zijn bijvoobeeld Aphex Twin en Four Tet. Sinds eind jaren negentig werd deze muziek ook wel ‘intelligent dance music’ of idm genoemd. Een tamelijk elitaire term waarmee dansmuziek waarop je niet kan dansen wordt bedoeld. Een belangrijk label binnen de idm was het Britse Warp dat de succesvolle acts Boards of Canada, Autreche en Flying Lotus onder haar hoede had.

In idm/electronica zijn invloeden terug te horen uit breakbeat, synthpop en techno, maar ook uit ambient. Deze term werd bedacht door Brian Eno, die zocht naar een muziekstuk waar je ‘in en uit kon stappen zonder iets te missen’. De structuren van een popliedje ontbreken daarom in ambient. Eno’s ambientplaten uit de late jaren zeventig gelden nog altijd als klassiekers. Naast Brian Eno speelden Duitse pioniers als Klaus Schülze een belangrijke rol. De populaire artiesten Jean-Michel Jarre en Vangelis, respectievelijk uit Frankrijk en Griekenland afkomstig, vormden met hun sferische en filmische werk een meer commerciële tak van ambient. In de jaren negentig ontstond ‘ambient house’ met acts als The Orb en de Noorse producer Biosphere, die ooit een stuk schreef die kabbelende elektronica met natuurgeluiden uit het poolgebied combineerde. De link met new age-muziek is ook bij andere ambientartiesten snel gemaakt.

In zekere zin zijn we met avantgarde weer bij het begin van de elektronische muziek belandt: het experiment. De grenzen tussen pop en klassiek en tussen ouderwets en modern zijn bij avantgarde lastig te trekken. Er is een hoop veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven. Op een bekende avantgardeplaat als Two Virgins (1968) van John Lennon en Yoko Ono werden bijvoorbeeld exact dezelfde technieken gebruikt als in de musique concrete:  tapeloops, samplers en veel geluidseffecten. Wat op popliefhebbers vreemd overkomt, is voor sommige luisteraars van modern klassiek al decennia bekend. Wat avantgarde is en wat niet, blijft op deze manier erg subjectief. De wil om nieuwe klanken te ontdekken is wat veel elektronische muziek bindt. Of het nu gaat om de pioniers in de laboratoria of de tranceproducers in grote voetbalstadions; ze zijn allemaal bereid onontgonnen terrein te betreden.
audio fragmenten
Aphex Twin - Windowlicker
Boards of Canada - Turquoise hexagon sun
The Notwist - Consequence
Brian Eno - 1/1
Autechre - Montreal
Jean-Michel Jarre - Oxygen IV
The Orb - Earth
John Lennon & Yoko Ono - Two Virgins
Brian Eno's meesterwerk Brian Eno's meesterwerk
bekijk ook deze wijzers
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.  
populair
Rock-'n-roll
Deze webwijzer gaat over rock-'n-roll. Niet zomaar een rage uit de jaren vijftig, maar het begin van iets gigantisch:  de popmuziek.