Welke muzikant had veel invloed op jazz fusion?
Miles Davis
John Coltrane
Roy Ayers
Chet Baker
onderwerpen
In Da House: van disco naar dubstep
De Italiaanse discopionier Giorgio Moroder zorgde in de jaren zeventig ervoor dat van een undergroundstroming uitgroeide tot een massaproduct. Vanuit München voorzag hij zangers en zangeressen van een gladde elektronische sound met als basis vaak een bassdrum op elke tel (four-on-the-floor). Daarmee was Moroder van grote invloed op latere dancestromingen als house en techno. Moroder ontdekte de Amerikaanse zangeres Donna Summer voor wie hij hits als Love To Love You Baby schreef. Ook schreef en produceerde hij veel voor films, zoals de Berlin-hit Take My Breathe Away uit Top Gun (1986).

House was ritmisch gezien een gemoderniseerde versie van het gebruik van de pompende bas uit veel discohits. Het hogere tempo en het elektronische karakter behoorden tot de meest bepalende kenmerken van het genre. House werd waarschijnlijk genoemd naar de nachtclub The Warehouse te Chicago, waar begin jaren tachtig de eerste house werd gedraaid. Ook zou het kunnen dat het een verwijzing is naar de favoriete werkplek van de meeste dj’s: de thuisstudio.

Vanuit Chicago en Detroit, een andere Amerikaanse house-enclave, waaide het genre in de jaren tachtig over naar Europa. Van massale in verlaten fabriekshallen tot exclusieve feesten in chique clubs: house leverde de soundtrack van menig uitgaansavond. De levendige undergroundscene werd in Nederland rond 1995 door hele volkstammen jongens en meisjes omarmd. en zijn lieve broertje domineerden de hitlijsten hierna een paar jaar.

Subgenres als techno en trance veroverden spoedig de hele wereld. Techno was abstracter en bediende zich nog minder dan house van vocalen. Trance maakte meer gebruik van leidende melodieën en sferische elementen. Hoewel trance zeker geen puur Europese afkomst had, was het opvallend dat veel Europese dj’s tot de populairste van de wereld behoren. De Nederlandse dj’s Tiësto, Armin van Buuren, Ferry Corsten en Afrojack en hun buitenlandse collega’s David Guetta (Frankrijk) en Paul van Dyk (Duitsland) eindigden in het begin van de 21ste eeuw steevast bovenaan de populariteitspoll van het toonaangevende blad Dj Magazine. House, techno, trance en de daaraan verwante subgenres lokten veel mensen naar de dansvloeren, maar de combinaties met popmuziek was vaak succesvoller. Dj's als Guetta vergrootten hun afzetmarkt aanzienlijk door met popartiesten samen te werken en hun geluid in traditionele songstructuren te gieten. Hierdoor gingen rond 2010 ook de Verenigde Staten eindelijk overstag. De toenname in populariteit van electronic dance music (edm), zoals ze het daar noemden, resulteerde er bijvoorbeeld in dat producer Skrillex tijdens de uitreiking van de Grammy's in 2012 mocht optreden. Eerder was er niet zoveel aandacht geschonken aan dj's en producers.

Popartiesten verwerkten op hun beurt al sinds de jaren tachtig de opzwepende elementen uit house en techno in hun liedjes. Vaak werd hiervoor de algemene term dance gebruikt, waardoor uiteenlopende als Madonna, Moby en Enigma op een grote hoop werden gegooid. In de 21ste eeuw werden ook de hardere klanken uit subgenres als dubstep gemeengoed in de popmuziek. Producers Diplo en Skrillex mochten hierna hun handen vuilmaken aan de nummers van sterren als Lady Gaga en Snoop Dogg.
audio fragmenten
Donna Summer – Love To Love You Baby
Berlin – Take My Breathe Away
Rotterdam Termination Source - Poing
Dj Paul Elstak – Luv U More
DJ Tiësto - Traffic
David Guetta ft. Sia - Titanium
Moby – Natural Blues
Skrillex - Right In
De mixer van Armin van Buuren De mixer van Armin van Buuren
bekijk ook deze wijzers
populair
Popfestivals
Wat maakt popfestivals zo succesvol? Is dat ‘het festivalgevoel’? Of ligt het toch aan de artiesten? In deze webwijzer maken de redacteurs van Muziekweb een reis langs veertig jaar popfestivals.
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.