Welke hedendaagse jazzartiest is Nederlands?
Brad Mehldau
Joshua Redman
Benjamin Herman
Esbjörn Svensson
onderwerpen
.....
Inleiding
Alle muziek draait om techniek. Dat geldt voor vocalisten, die immers hun stembanden onder controle moeten houden, maar zeker voor instrumentalisten. Zij moeten niet alleen hun instrument beheersen, met alle fijne motoriek die daarvoor vereist is, ook in hun instrumenten zelf schuilt een hoop techniek. Cello’s, drumstellen, trombones en piano’s werken allemaal volgens verschillende mechanismen die door zorgvuldig experimenten zijn ontstaan.

Sommige instrumenten behoren al zo lang tot onze cultuur, dat we ze als normaal zijn gaan beschouwen, maar toch zijn ze het product van eeuwenlange ontwikkelingen. Elektronische instrumenten zijn nog maar relatief kort voor handen. Daarom ligt de ontwikkeling van elektronische muziek vers in het geheugen en kleeft er nog steeds iets nieuws aan het genre. Toch zit er tussen de eerste proef met elektronica en de elektronische pop- en kunstmuziek van vandaag meer dan honderd jaar. Een korte opfriscursus is wel op zijn plaats!

Elektronische muziek heeft zowel een ingewikkelde kant als een simpele kant. De eerste elektronische instrumenten en werden gebouwd door serieuze mannen in witte jassen die in hun laboratoria op zoek gingen naar nieuwe geluiden. Slechts tientallen jaren later kwamen eenvoudig te bedienen synthesizers en op de markt, waarmee bijna iedereen zijn of haar creativiteit rijkelijk kon laten vloeien. Tegenwoordig is voor een moderne danceproductie soms niet meer nodig dan een huis-, tuin- en keukenlaptop. Aan de andere kant bieden ook de huidige elektronische instrumenten soms zo veel mogelijkheden dat er een hele studie voor nodig is om ze daadwerkelijk te doorgronden.

Deze Webwijzer heeft tevens een simpele en een ingewikkelde kant. Doordat we in vogelvlucht de elektronische muziek bekijken, blijven we grotendeels op de oppervlakte. We proberen zo divers mogelijk te zijn en veel elektronische genres te behandelen. Maar ook zonder ons erg te verdiepen, stuiten we op een paar moeilijke zaken. Elektronische muziek herbergt een wirwar van genres, die soms weinig van elkaar verschillen en willekeurig worden gebruikt. Misschien zelfs zonder dat artiesten, critici en fans dit door hebben. Sommige composities verschillen nauwelijks van en lijkt soms verdacht veel op . De verzamelreeks An Anthology Of Noise & Electronic Music bevat bijvoorbeeld werk van componisten Pierre Schaeffer en Edgard Varèse, alternatieve rockbands Sonic Youth en Einstürzende Neubauten en -producer Dj Spooky. Inhoudelijk zijn er weinig verschillen, maar op het gebied van imago en status zijn de verschillen groot.  

De grenzen tussen modern klassiek en (alternatieve) pop kunnen dus flinterdun zijn en toch onoverbrugbaar lijken. Niettemin hebben beide werelden veel invloed op elkaar. Zonder de experimenteerdrift van grensverleggende componisten en technici, waren de massaconcerten van de populaire dj’s niet mogelijk geweest. Het succes van popmuzikanten biedt daarentegen een stimulans voor de industire om de mogelijkheden van elektronica verder te ontwikkelen. Uiteindelijk profiteert iedereen van de (eindeloze) zoektocht naar het ‘nieuwe’ geluid.
audio fragmenten
Sonic Youth - Audience
Edgard Varèse - Poème électronique
DJ Spooky - FTP
Einstürzende Neubauten - Ragout
Pierre Schaeffer - Etudes de bruits nr.1-5
De Minimoog, een legendarische synth De Minimoog, een legendarische synth
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Ballet 1600-1900
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. Lees meer over de muziek en de ontwikkeling van de dansvorm in deze webwijzer.
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.