Een elektronische toon wordt vaak voortgebracht door middel van een...
Perforator
Oscillator
Oscilloscoop
Klavier
onderwerpen
De Poolse jaren
Fryderyc Franciszek Chopin werd rond 1 februari 1810 geboren te Zelazowa Wola in Polen. Zijn vader – Nicholas Chopin – was een Fransman uit Lotharingen die zich op jeugdige leeftijd het lot had aangetrokken van de Poolse bevolking in hun strijd om onafhankelijkheid. In 1802 trad Nicholas in dienst bij een adellijke familie in Zelazowa Wola, op zo'n vijftig kilometer afstand van Warschau. Vier jaar later trouwde hij met een Poolse, Justyna Krzyzonowska, die bij de familie in dienst was als dienstmeid en gezelschapsdame.

In zijn kindertijd probeerde de kleine Fryderyk de volksliedjes op de piano te spelen die hij zijn moeder hoorde zingen. De pianoleraar aan huis had een sterke voorkeur voor de doorwrochte Bach en de classicistische Mozart. Voor Chopin zouden deze beide grootheden altijd maatgevend blijven, alsof de gigant Beethoven en zelfs de poëtisch gevoelige Schubert nooit hadden bestaan.

Al op zevenjarige leeftijd viel Chopin op als wonderkind. Op die leeftijd publiceerde hij een eerste compositie (Polonaise in g). Ondanks het ontwikkelde milieu waarin hij opgroeide, had hij nog een lange weg te gaan om tot artistieke wasdom te komen. Hiervoor diende hij eerst – maar dat was pas later – zijn horizon te verbreden in de culturele centra: Berlijn, Wenen en Parijs.

Tijdens de studietijd aan het lyceum van Warschau raakte Chopin vertrouwd met de Italiaanse opera. Van de opera's van Bellini leerde hij een expressie kennen die van grote invloed zou zijn op de glinsterende contouren van zijn eigen (instrumentale) versieringskunst.

In november 1830 werd de navelstreng met zijn geliefde vaderland abrupt doorgesneden vanwege de neergeslagen opstand in Polen. Kort daarvoor, op 11 oktober, had Chopin zijn Eerste Pianoconcert ten doop gehouden in Warschau. Het was onbedoeld zijn afscheidsconcert geworden. Vanwege de opstand was het voor Chopin onmogelijk om een Europese concertreis te onderbreken en terug te keren naar de Poolse hoofdstad. In Parijs zou hij een tweede thuis vinden, te midden van intellectuelen, welgestelden, een bloeiende pianocultuur en de Poolse vluchtelingen in ballingschap.

Uit 1830 stamt ook het Tweede Pianoconcert, dat overigens voorafgaand werd gecomponeerd aan het zogenaamde Eerste Concert. Het delicate Larghetto van het Tweede Concert werd geïnspireerd door een jeugdliefde, Konstancja Gladkowska. Niet dat deze zangstudente toen ook maar enig idee had van de gevoelens die de bleue componist voor haar koesterde. Pas op hoge leeftijd, lang na Chopins dood, vernam ze op welk voetstuk ze was geplaatst.
audio fragmenten
Larghetto van het Tweede Concert
Maestoso van het Tweede Concert
Allegro Maestoso van het Eerste Concert
Romance van het Eerste Concert
Pools landschap Pools landschap
Krakau door Bellotto Krakau door Bellotto
bekijk ook deze wijzers
populair
Soundtrack
Altijd al willen weten wat de beste soundtracks zijn? Of welke componisten verantwoordelijk zijn voor de deuntjes die u fluit bij het verlaten van de bioscoop? Dan is deze webwijzer voor u bedoeld!
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!