Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
De laatste jaren
In 1848 bracht Chopin voor de tweede maal een bezoek aan Engeland. Elf jaar daarvoor was hij er ook al geweest, samen met de pianobouwer Pleyel. Na afloop van het zomerse concertseizoen nam zijn leerlinge Jane Strirling hem tijdelijk in huis; ze speelde kennelijk met de gedachte dat ze Sand kon opvolgen. Chopin raakte echter hopeloos uitgeput van alle aandacht vanuit de hogere kringen. Zijn talent voor macabere oneliners was echter ongebroken: naar eigen zeggen voelde hij zich dichter bij een doodskist dan bij een bruidsbed. Tijdens een concert onderbrak hij de Treurmars van de Tweede Sonate omdat naargeestige visioenen hem overvielen. Het waren dezelfde wanen die hem bezochten in het klooster op Mallorca. De tuberculose had hem al zozeer uitgeteerd – hij woog minder dan 45 kilo – dat een Londense arts het ergste vreesde. In de Britse hoofdstad gaf hij dan toch nog een concert. En dat was, hoe zou het ook anders, voor de Poolse gemeenschap.

Na terugkeer in Parijs werd de enige (althans onomstreden) foto gemaakt die we van Chopin bezitten. Het is het beeld van een dodelijk vermoeide man die al met één been in zijn graf staat. Over Chopins laatste dagen doen bedenkelijke verhalen de ronde. Zo zouden allerlei rijke dames zich hebben opgedrongen om vervolgens bij bosjes flauw te vallen aan het sterfbed. Op 12 oktober kreeg Chopin de laatste sacramenten toegediend. Naar verluidt zou hij tegen de Poolse priester hebben gezegd: 'Zonder uw zorg zou ik als een varken zijn gecrepeerd.' En zo ging hij met behoud van zijn waardigheid de Styx over, de stinkende varkens van de Mallorcaanse vertrekboot achter zich latend.

Chopin overleed op 17 oktober in de vroege ochtend in de armen van zijn zuster Louise. Zijn laatste woorden – in het Pools – zouden zijn geweest: 'Matka, moja biedna matka’ (Moeder, mijn arme moeder). Zijn graf is tot op de dag van vandaag te vinden op de begraafplaats Père-Lachaise. Zijn hart werd – op het verzoek van Chopin zelf – overgebracht naar Warschau, waar het rust in een urn in de Heilige Kruiskerk.

Na de breuk met Sand heeft Chopin nog maar weinig gecomponeerd. In zijn sterfjaar zouden dan toch nog de Mazurka's op.67 nr.2 en op.68 nr.4 zijn ontstaan.
audio fragmenten
Marche Fun├Ębre
De laatste mazurka
Chopin in 1849 Chopin in 1849
Chopins sterfbed - door Kwiatkowski Chopins sterfbed - door Kwiatkowski
bekijk ook deze wijzers
populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.