Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
.....
Inleiding
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een legering van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is. Zijn Nocturnes, Etudes en Preludes vormen net zo zeer een compendium van de menselijke emotie als de werken van Shakespeare of de schilderijen van Rembrandt. En dat alles met het instrument dat als geen ander verweven lijkt te zijn met de muzikale verheffingsdrang van de gegoede burgerij. Want ook in Chopins concerten, kamermuziek en liederen is de piano het centrum van een volwaardige verbeelding die al die andere klassieke genres – de opera, de symfonie, het strijkkwartet – niet nodig heeft.

Er is wel beweerd dat Chopin meer hield van de huiselijke piano dan van de vleugel in de concertzaal. De intieme salon zou hem liever zijn geweest dan een grote zaal vol publiek. Toch moeten we ons niet verkijken op de toenmalige soirees van de beau monde. De salon was immers ook een plek waar kunstenaars en intellectuelen een vrijplaats vonden voor hun ideeën.

Een dromerige poëet was Chopin beslist. Luister maar naar zijn vroege nocturnes, met guirlandes die zich van geen enkele maatstreep iets lijken aan te trekken. De zoetheid had echter iets griezeligs. Feitelijk imiteerde Chopin hier de coloraturen waarmee de al dan niet slaapwandelende heldinnen in de opera lucht gaven aan hun waanzin.

En dan is er de heroïek van de Polonaises. Of de razende storm van sommige Preludes. Misschien was zijn meest verbijsterende ingeving wel de korte Finale van de Tweede Sonate, direct volgend op de beroemde Marche Funèbre. De beide handen jagen hier unisono voort in een ijzige jacht, zoals het afval van de Starbucks wordt weggezogen in de tochtgaten tussen de hoogbouw. Het valt niet eens mee om hier de partituur te volgen, zo ongewoon en grensverleggend is deze romantische huiver.

Dit alles was Chopin, de grootste Poolse componist ooit. Waarmee we niets ten nadele willen zeggen van die andere grote Poolse componisten, Szymanowski, Lutoslawski en Penderecki.
audio fragmenten
Nocturne op.9 nr.1
Polonaise op.44
Finale van Tweede Sonate
door Ary Scheffer door Ary Scheffer
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.