In welke Amerikaanse stad stond het hoofdkantoor van het Stax-label?
Chicago
Detroit
Memphis
New Orleans
onderwerpen
Jaren met George Sand
Na maandenlange rust in Marseille vertrok het gezin voor de zomer van 1839 naar Sands landgoed Nohant, in de regio Berry. Deze rustige plek werkte zeer genezend voor Chopin en inspireerde hem bovendien ook op muzikaal vlak. De komende jaren brachten Chopin en Sand meestal de zomermaanden door op Sands landgoed in Nohant, waar Chopin zich geheel kon wijden aan componeren. Gedurende de wintermaanden verbleef het stel in appartementen in Parijs, zodat Chopin zijn brood kon verdienen met het geven van pianoles aan veelal rijke dames.

De relatie tussen Chopin en George Sand zou negen jaar standhouden, wat best opmerkelijk is te noemen gezien hun heel verschillende karakters en interesses. Beiden waren harde werkers, gewend om urenlang geconcentreerd te componeren of schrijven. En ze deelden vrienden als Liszt, de Marliani’s en Eugène Delacroix. Maar verder bewogen ze zich in totaal andere sociale kringen: Chopin voelde zich thuis bij zijn aristocratische vrienden en bij Poolse emigranten; Sand ging liever om met artistieke vrienden met een rebelse ‘bohémien’ levenswijze en met mensen die literaire en politieke aspiraties hadden.

Langzamerhand groeide bij Sand de irritatie over Chopins ziekelijke constitutie en overdreven perfectionisme. Hoewel ze zelf het biografische karakter ervan stellig bleef ontkennen, leek ze in 1846 haar feuilleton Lucrezia Floriani als uitlaatklep te gebruiken voor haar sluimerende onvrede over hun relatie. Chopin zelf had dit nog niet door, maar in het Parijse roddelcircuit sprak men schande van Sands verraad.

De directe aanleiding voor het verbreken van haar relatie met Chopin was een familieconflict. Sand kon altijd al beter opschieten met haar zoon en botste vaak met haar rebelse dochter. Chopin kon echter wel sympathie voor Solange opbrengen. De winter van 1846 bleef Sand op Nohant om een huwelijk tussen Solange en een plaatselijke landeigenaar voor te bereiden. Solange verbrak haar verloving echter omdat ze plotsklaps smoorverliefd werd op de charismatische beeldhouwer Auguste Clésinger. Sand vond dit prachtig, maar Chopin waarschuwde dat hij een onbetrouwbare fortuinjager was. De in Parijs verblijvende Chopin had enkele ziektecrises achter de rug, dus het leek Sand wijzer om hem niet uit te nodigen voor het huwelijk dat in mei 1847 voltrokken werd op Nohant.

Chopin had gelijk. Clésinger had enorme schulden en dus dringend geld nodig. Sand weigerde een hypotheek op haar landgoed te nemen om hen te helpen. Na een dramatische scène met geweld over en weer, stootte Sand haar dochter en schoonzoon uit de familie en vroeg Chopin via een brief hetzelfde te doen. Chopin wilde de zwangere Solange echter niet in de steek laten en hield in Parijs contact met het echtpaar Clésinger. Hij hoopte dat Sand wel zou bijdraaien, maar voor Sand was de maat vol. Eind juli 1847 maakte ze het per brief uit.
audio fragmenten
Ballade nr.4
Impromptu op.51
Cellosonate op.65
Lied op.74 nr.13
Nocturne op.55 nr.1
Sand & Chopin door Eugène Delacroix Sand & Chopin door Eugène Delacroix
Solange rond 1840 Solange rond 1840
bekijk ook deze wijzers
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.
populair
Rock-'n-roll
Deze webwijzer gaat over rock-'n-roll. Niet zomaar een rage uit de jaren vijftig, maar het begin van iets gigantisch:  de popmuziek.