De belangrijkste balletcomponist ten tijde van Lodewijk XIV was:
Beauchamps
Molière
Lully
Rameau
onderwerpen
Mallorca
In de salon van Liszt en Marie d’Agoult maakte Chopin voor het eerst kennis met George Sand. Sand was het mannelijk pseudoniem van de schrijfster Aurore Dupin, die inmiddels naam had gemaakt met de roman Indiana. Chopin was allesbehalve gecharmeerd van deze sigaretten rokende en soms mannenkleren dragende feministe. ‘Wat een onaantrekkelijk persoon is La Sand. Is ze werkelijk een vrouw?’ De extraverte en onafhankelijke vrouw schaamde zich niet voor haar vele liefdesaffaires. Ondanks een mislukt huwelijk met Casimir Dudevant, met wie ze twee kinderen kreeg, bleef Sand vol passie op zoek naar de liefde. In het voorjaar van 1838 kreeg ze een oogje op de timide en zes jaar jongere Chopin. Na de teleurstelling over de verbroken afstandsrelatie met Maria Wodzinski, bleek hij nu wel gevoelig voor haar avances.

Aanvankelijk hielden Sand en Chopin hun relatie geheim voor de buitenwereld. Voor de gezondheid van de ziekelijke Chopin en haar zoon Maurice wilde Sand de winter in een warmer klimaat doorbrengen. Apart van elkaar verlieten ze Parijs. In Zuid-Frankrijk voegde Chopin zich bij Sand en haar kinderen Maurice en Solange. Begin november 1838 arriveerden ze op het Spaanse eiland Mallorca, dat echter veel primitiever bleek te zijn dan de Parijse stedelingen hadden verwacht. De eerste weken genoten ze met volle teugen van het idyllische eiland vol cipressen en sinaasappelbomen aan de azuurblauwe zee.

Toen het regenseizoen aanbrak werd Chopin ziek; hij ging hoesten en bloed opgeven. De argwaan van de lokale bevolking jegens dit excentrieke gezin veranderde in afschuw door de angst voor besmettelijke tuberculose. De enige plek waar ze nog konden verblijven was in het voormalige kartuizerklooster in Valldemosa.  Daar verpleegde Sand toegewijd haar geliefde ‘kleintje’, onderwees haar kinderen en schreef aan haar roman Spiridion. Ook Chopin werkte hard aan de Ballade op.38, Polonaises op.40 nrs.1-2, Scherzo op.39 en hij voltooide de Préludes op.28. In februari 1839 verslechterde Chopins gezondheid zodanig, dat het gezin in allerijl het ‘duivelseiland’ verliet, noodgedwongen op een boot met honderd stinkende en schreeuwende varkens naar Barcelona. Hoewel drie Mallorcaanse dokters de diagnose tuberculose hadden vastgesteld, geloofde een dokter in Marseille dat het slechts een chronische aandoening van het strottenhoofd betrof.

De voltooide Préludes op.28 behoren tot Chopins meesterwerken. De vierentwintig zeer beknopte composities in alle toonsoorten tonen Chopin op zijn best.  De  technisch uitdagende en ogenschijnlijk vrij improviserende werken vertolken een scala aan emoties: van plechtig, vriendelijk en verdrietig tot hoopvol, blijmoedig en hartstochtelijk. Romantische zielen gaven Prélude nr.15 de bijnaam ‘Regendruppel’; de repeterende noot zou een muzikale verbeelding zijn van de vallende regen in Mallorca.
audio fragmenten
Prelude nr.15
Prelude nr.4
Prelude nr.8
Scherzo op.39
George Sand George Sand
Mallorca Mallorca
bekijk ook deze wijzers
populair
Rock-'n-roll
Deze webwijzer gaat over rock-'n-roll. Niet zomaar een rage uit de jaren vijftig, maar het begin van iets gigantisch:  de popmuziek.
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.