De allereerste balletacademie werd opgericht in Frankrijk in:
1561
1661
1761
1861
onderwerpen
Pianisten
Pianist Krystian Zimerman was nog maar een vroege twintiger toen hij de pianoconcerten van Chopin opnam met de dirigent Giulini. Al vrij snel na deze  opname koesterde hij de wens om de concerten opnieuw op te nemen, al zou het nog ruim 20 jaar duren voor deze wens daadwerkelijk in vervulling ging. Het plan werd uiteindelijk gerealiseerd in 1999, ter gelegenheid van de 150ste sterfdag van Chopin.

De technische eisen van het romantische pianorepertoire zijn hoog. Zelfs zo hoog, dat ze overwonnen moeten door het systematisch oefenen van akkoordbrekingen, diatonische en chromatische loopjes, resonans, verschillende touchers binnen één hand, etc.. Chopins Etudes op.10 en op.25 vormen wat dat betreft de Mount Everest die iedere professionele pianist een keer in zijn leven bedwongen moet hebben. In zijn lp opname van 1972 wist Pollini al die technische hordes op verbazingwekkend makkelijke wijze om te buigen tot een waarachtige muzikale expressie.

In de Nocturnes leren we Chopin van zijn meest intieme en poëtische kant kennen. Al die sensitiviteit kan echter ook vermoeiend werken, alsof Chopins kunst per definitie samenviel met zijn imago als ziekelijke dandy. Wat dat betreft kwam Maria Joao Pires’ versie als een verademing. Getrouw aan haar afkomst wist ze deze stukken met een opvallend gevoel voor Iberische waardigheid en intensiteit te brengen.

Chopins Preludes vormen een vaak schokkend compendium van de meest extreme menselijke emoties. Martha Argerich wist ze met een verbazingwekkende slagkracht uit te voeren. De Franse pianist Alexandre Tharaud – o.a. te zien in de speelfilm Amour van Haneke – is lang zo fel niet. Hij is weer zeer origineel in het leggen van accenten en in het uitfilteren van lijnen. Ook de legendarische Alfred Cortot – hij nam de Preludes meerdere malen op – is bijzonder in dit repertoire, ondanks de vele misslagen.

Rafal Blechacz vertegenwoordigt de jongste generatie Chopin vertolkers. In 2005 won deze Poolse pianist zo ongeveer alles was er te winnen viel tijdens het prestigieuze Chopin Concours in Warschau. In 2013 veroorzaakte de eveneens jonge en veelbelovende Daniil Trifonov een sensatie in Carnegie Hall. Chopins Preludes speelde hij met een bijna strelend toucher, dat overigens eerder leek voort te komen uit een ijzige oerkracht dan uit een behaagziek temperament.

De oude EMI opname van Chopins Walsen door de jong gestorven Dinu Lipatti gelden als een klassieker. De opname is talloze malen heruitgebracht op lp en cd.

Artur Rubinstein was misschien wel de meest ideale Chopin vertolker. Met zijn subtiele temposchakeringen en vast vormgevoel wist hij de Nocturnes en Mazurka’s heel inzichtelijk te maken, zonder valse opsmuk en overbodigheden.
audio fragmenten
Zimerman - Pianoconcert nr.2
Pollini - Etude op.10 nr.1
Pollini - Etude op.10 nr.3
Pires - Nocturne op.72 nr.1
Argerich - Prelude nr.16
Tharaud - Prelude nr.14
Blechacz - Polonaise op.53
Blechacz - Prelude nr.24
Trifonov - Prelude nr.10
Rubinstein - Polonaise op.40 nr.1
Rubinstein - Ballade nr.1
Chopins graf Chopins graf
door Kwiatkowski door Kwiatkowski
bekijk ook deze wijzers
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.  
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.