Welke kunstbeweging liet zich inspireren door jazz?
COBRA
De Impressionisten
De Kubisten
Pop Art
onderwerpen
Een verhaal van deze tijd: La Traviata
Aan het eind van de jaren 1840 was Verdi rijk genoeg om huizen en land te kopen in zijn geboortestreek. De inwoners van Busseto waren blij met de terugkeer van hun verloren zoon, vooral die met jonge huwbare dochters. De teleurstelling bij hen was groot toen Verdi een dame met zich meebracht met wie hij samenwoonde.

Zij heette Giuseppina Strepponi en was een bekende operazangeres op haar retour. Verdi had haar leren kennen tijdens de repetities van zijn eerste opera Oberto, waarin zij een hoofdrol zong. Inmiddels waren zij al een aantal jaren een (ongehuwd) paar. Strepponi kende de operawereld door en door. Ze kon Verdi helpen bij het onderhouden van een netwerk en het afhandelen van allerlei zakelijke kwesties. Haar verleden was echter niet onbesproken. Zo had zij in haar begincarrière meerdere onwettige kinderen gekregen en laten adopteren.

De inwoners van Busseto spraken er schande van, wat Verdi irriteerde, maar het deed hem vooral verdriet dat hij zich moest verdedigen tegenover zijn geliefde schoonvader aan wie hij zoveel te danken had. Begrijpelijkerwijze was Giuseppina niet graag in Busseto, zij verbleef liever in Parijs waar het paar dikwijls kwam. Tijdens een van die reizen in 1852 zagen zij het toneelstuk La Dame Aux Camélias. Niet veel later besloot Verdi er een opera van te maken. Een gewaagde zet, want het verhaal speelde zich af in Verdi's eigen tijd en de heldin was een courtisane.

Deze courtisane laat haar oude leven achter zich als zij verliefd wordt op een jongeman. Totdat zij door de vader van haar geliefde zwaar onder druk gezet wordt de relatie te verbreken: de maatschappij zal haar de dwalingen uit haar verleden nooit vergeven. Het kan bijna niet anders dan dat Verdi uit persoonlijke motieven dit verhaal koos voor een opera. De vooroordelen die hij en Giuseppina in Busseto ondervonden moeten wel een inspiratiebron zijn geweest bij het componeren van La Traviata (1853).

Het onderwerp van de opera lag gevoelig. De opera kende een slechte start en Verdi kreeg veel kritiek over zich heen. Tegenwoordig is La Traviata, juist door het realistische verhaal, een van de meest opgevoerde opera's, zo niet dé meest opgevoerde opera ter wereld. Een paradepaardje voor een prima donna, die niet alleen technisch heel goed moet kunnen zingen, maar ook goed moet kunnen acteren. In het eerste deel is zij een zelfbewuste en plezierzoekende courtisane en gastvrouw; in het tweede deel een verliefde vrouw wier hart gebroken wordt; in het laatste deel is zij een verslagen mens, afgetakeld door de tuberculose en stervende.

La Traviata was Verdi's derde meesterwerk op rij (na Rigoletto en Il Trovatore). De opera's die hij in de daarop volgende jaren componeerde, zijn minder bekend.
audio fragmenten
La traviata: Drinkkoor - plezier op een feest
La traviata: Amami Alfredo - een gebroken hart
La traviata: Prelude voor de laatste akte - stervende
Giuseppina Strepponi Giuseppina Strepponi
Antonio Barezzi, Verdi's schoonvader Antonio Barezzi, Verdi's schoonvader
bekijk ook deze wijzers
wereld
Celtic
Albumtitels als Celtic Voices, Celtic Mystery, Celtic Circle, zelfs Celtic Reiki... Het begrip celtic is duidelijk populair, ook in de muziekwereld. Maar over welke muziek gaat het dan eigenlijk?
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.