De allereerste balletacademie werd opgericht in Frankrijk in:
1561
1661
1761
1861
onderwerpen
Het succes van Nabucco
Na de dood van zijn vrouw en kinderen zat Verdi dicht tegen een depressie aan. Juist in deze tijd had hij zich contractueel verplicht een komische opera te schrijven. Die flopte en Verdi kreeg voor het eerst kritiek over zich heen. Een moment schijnt hij zich in het hoofd gehaald te hebben te stoppen met zijn operacarrière. Gelukkig waren genoeg mensen om hem heen om hem op andere gedachten te brengen.

Zijn derde opera Nabucco (Nebucadnezar) werd een internationaal succes en wordt tot op heden regelmatig opgevoerd, mede dankzij het beroemde Slavenkoor waarin de in Babylon gevangen joden vol heimwee terugdenken aan hun thuisland. Het succes van Nabucco is te danken aan de meeslepende en toegankelijke muziek, waarbij Verdi terug viel op zijn ervaringen met de harmonie in Busseto.

Daarnaast sprak het thema van onderdrukking de Italianen erg aan, omdat ze zelf bestuurd werden door buitenlanders. In deze tijd was Italië nog niet één land zoals we het nu kennen. Het bestond uit allemaal verschillende staatjes die voor een groot deel geregeerd werden door Oostenrijk (het Habsburgse rijk). De Italianen voelden zich onderdrukt. In de opzwepende koorstukken van een opera als Nabucco vonden zij hun stem. De Oostenrijkse censuur kneep een oog dicht: ze hadden dit soort emoties liever in het operatheater dan erbuiten.

Na het succes van Nabucco stroomden bij Verdi de opdrachten binnen. Hij componeerde de ene opera na de andere, vele volgens de succesformule van Nabucco. Maar hem verging het plezier van componeren. Hij kreeg last van burnout-verschijnselen. Of het nu de les van deze burnout is geweest, of zijn groeiende financiële onafhankelijkheid of zijn kennismaking met de opera in het buitenland, aan het eind van de jaren 1840 was Verdi meer vastbesloten dan ooit zijn eigen weg te volgen. De zangeres van zijn Lady Macbeth kreeg te horen dat zij haar rol moest acteren, ook al betekende dit dat zij ‘lelijk’ moest zingen (Macbeth, 1847). Met Stiffelio (1850) tartte Verdi en burgerij door een opera te componeren over een overspelige echtgenote. De tijd was rijp voor zijn meesterwerken.
audio fragmenten
Nabucco: Mars - ervaringen met de harmonie
Nabucco: Slavenkoor
I lombardi alla prima crociata: O Signore, dal tetto natio - een succesformule
Macbeth: Una macchia - aria van Lady Macbeth
Giuseppe Verdi Giuseppe Verdi
bekijk ook deze wijzers
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!
populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.