Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
Global metal: de toekomst

Metal kent ontzettend veel subgenres die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Drie subgenres vallen echter op door hun extreme karakter. Allereerst is er . De overtreffende trap van thrash metal, dus nog sneller. Opvallend stijlkenmerk is de 'grunt', een keelklank die klinkt als een combinatie van brullen en gorgelen. De 'zang' wordt zo ingezet als een extra muziekinstrument, maar het maakt de teksten amper verstaanbaar.

Black metal is een ander extreem subgenre. Ook hier ratelende drums, maar in tegenstelling tot death metal is de productie vaak opvallend 'lo-fi'. Technisch kunnen is ondergeschikt aan de boodschap: antichristelijke teksten. Het genre is vooral populair in Scandinavië waar volgens de kenners ook de beste bands vandaan komen. Vanaf 2000 keren veel black metal bands zich af van de rauwe beginselen en tuigen ze hun muziek bombastisch op. Het leverde aanzienlijk undergroundsucces op voor groepen als Dimmu Borgir.

Waar black en death metal vooral snelheidsrecords trachten te breken, daar kiezen ze in doommetal voor om zo traag mogelijk te spelen. De oude platen van Black Sabbath gelden als de heilige graal voor logge groepen als Electric Wizard en Sunn O.

Moe van de extremen zijn er ook juist bands die vanaf 2000 terugkeren naar een symfonisch geluid en zich, net als Deep Purple, laten inspireren door klassieke muziek. Met Within Temptation en Epica heeft Nederland twee van zulke groepen in huis. Beide bands boeken behoorlijke successen in het buitenland.

Retro is vanaf de jaren negentig ook weer in. Power metal heet het subgenre dat sterk leunt op het werk van Judas Priest en Iron Maiden. Bands als Monster Magnet en Kyuss lieten zich liever leiden door het hardrockgeluid van de vroege jaren zeventig. werd de benaming voor dat genre. Kyuss-gitarist Josh Homme brak uit dat keurslijf en richtte het hoogst succesvolle Queens Of The Stone Age op, dat moeiteloos alternatieve rock, classic rock en metal combineert.

Meer dan ooit is metal een internationaal fenomeen. Metalfans zitten overal en die afkomst hoor je ook terug in hun muziek. In Noorwegen en Zweden koppelden muzikanten hun lokale volksmuziek aan harde gitaren en noemden het Viking metal. Het Braziliaanse Sepultura voegt swingende percussie toe aan hun explosieve muziek. Orphaned Land, een band uit Israël, maakt 'oriental metal'. Er zijn zelfs metalbands in Irak, zoals de film Heavy Metal In Baghdad bewees. De groep Acrassicauda lukte het om de oorlog te ontvluchten. Met dank aan buitenlandse metalfans die de groep onderdak gaven.

Meer dan ooit is metal uitgegroeid tot een fenomeen dat wereldwijd miljoenen luisteraars elke dag weer weet te boeien.
 

audio fragmenten
Monster Magnet - Space lord
Kyuss - Thee of boozeroomy
Roots Bloody Roots - Sepultura
Queens Of The Stone Age - The lost art of keeping a secret
Within Temptation - Ice queen
Sunn O - Argartha
Dimmu Borgir - The chosen legacy
Darkthrone - In the shadow of the horns
Morbid Angel - Fall from grace
Orphaned Land - Sapari
bekijk ook deze wijzers
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.
wereld
Arabische muziek
De Arabische wereld strekt zich uit van Marokko in het westen tot Oman in het oosten. In de loop van eeuwen ontwikkelde zich in dit deel van de wereld een unieke, verfijnde muziek.