De belangrijkste balletcomponist ten tijde van Lodewijk XIV was:
Beauchamps
Molière
Lully
Rameau
onderwerpen
Good times bad times: de jaren negentig
Net als bij hardrock was er een hoofdrol voor ruige gitaren die op hoog volume werden bespeeld. Het grote verschil was dat grunge-artiesten als Nirvana en Soundgarden niets moesten hebben van de show en het theater van de hardrockers. De nieuwe sterren kleden zich in vale bloezen en kapotte jeans die ze voor een prikkie bij de kringloopwinkel hadden gevonden. De klassieke hardrock (en uitdossing met lang haar en leren jack) werd een relict uit het verleden. Metal werd iets voor de underground. Daar floreerde de muziek wel, vooral in de meest extreme subgenres (black metal, death metal) waar de gemiddelde muziekliefhebber amper weet van had.

Uitzonderingen waren er wel. Eén metalband wist wel door te breken naar een groot publiek en dat was Metallica. Met hun zesde album, herkenbaar aan de zwarte hoes, scoorde de undergroundband van weleer zelfs hits in de top-40 en speelden ze in grote zalen als Ahoy'. En ook al verdween de klassieke hardrocker uit het straatbeeld, metal was nog steeds een belangrijke bouwsteen in veel populaire muziek. Vanaf de jaren negentig ontstaan er fusies met bijna elke andere muziekstijl.

Metal en hadden elkaar in de jaren tachtig al gevonden. Groepen als DRI en Suicidal Tendencies pikten de snelheid, presentatie en politieke teksten van punkgroepen en vulden die aan met gitaarriffs en solo's uit metal. Vanaf de jaren negentig voegden Rage Against The Machine en Biohazard nog ingrediënten uit hiphop toe aan de mix.

Een korte maar hevige substijl was funkmetal, dat dansbare baslijnen van de funk combineerde met hakkende metalgitaren, zang en rap. Voorbeelden waren Faith No More en Primus. Rapper Ice-T pionierde in de combinatie van hiphop en metal met zijn omstreden project Body Count. Het was de blauwdruk voor de extremere 'nu-metal', een genre dat in Amerika ontstond. ‘We hielden van de metal van Morbid Angel en de hiphop van Ice Cube. Het was logisch voor ons om die twee te combineren,’ aldus Jonathan Davis, de zanger van Korn. Davis wisselde verschillende stemmen af: een metalbrul, rappen en 'cleane' zang.

Ook de combinatie van elektronische stijlen als industrial, electro en house met metal kwamen opzetten. Pioniers als Laibach en Ministry bereikten een select publiek, maar aan de hand van Marilyn Manson en Rammstein duikt ook deze muziek bovengronds op.
audio fragmenten
Nirvana - Smells like teen spirit
Soundgarden - Spoonman
Metallica - Wherever I may roam
Suicidal Tendencies - I shot the devil
Rage Against The Machine - Killing in the name
Faith No More - Epic
Body Count - Born dead
Korn - Freak on a leash
Rammstein - Links 2 3 4
bekijk ook deze wijzers
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.
wereld
Arabische muziek
De Arabische wereld strekt zich uit van Marokko in het westen tot Oman in het oosten. In de loop van eeuwen ontwikkelde zich in dit deel van de wereld een unieke, verfijnde muziek.