Een beroemde operacomponist uit de periode 1670-1750 is...
Georg Friedrich Händel
Claudio Monteverdi
Giuseppe Verdi
Johann Sebastian Bach
onderwerpen
.....
Let there be rock: hardrock's oerknal


Hardrock kent drie vaders: Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple. Alle drie afkomstig uit Engeland. Dat land was midden jaren zestig in de greep van de bluesrock. Dat was de Britse vertaling van de Amerikaanse . In de Britse bluesbands lag de nadruk op de elektrische gitaar en daarom was het Britse geluid steviger dan dat van hun Amerikaanse tegenhangers.

Door verbeterde versterkers lukt het groepen als The Who, Led Zeppelin en Deep Purple om tijdens hun liveshows een ´muur van geluid´ neer te zetten. De leden van Led Zeppelin beginnen hun carrières in verschillende bluesbands, maar hun nieuwe groep Led Zeppelin speelt net iets harder dan de concurrentie. Gitarist Jimmy Page grossierde in harde rockriffs terwijl Robert Plant zijn onstuimige liefdesleven bezong.

Deep Purple had met Ritchie Blackmore zijn eigen meestergitarist in huis, maar de klassiek geschoolde organist Jon Lord voorzag de eigenwijze gitarist van tegengas. Ondanks het succes van Led Zeppelin en Deep Purple is het vooral Black Sabbath dat als oervader van heavy metal wordt gezien.

Dat heeft alles te maken met het duistere imago van de groep uit Birmingham. Black Sabbath zong over angstaanjagende zaken. Wat dat betreft spreken songtitels als Sabbath Bloody Sabbath en War Pigs voor zich. Het idee ontstond toen de vier bandleden een lange rij zagen staan voor een bioscoop. ‘Die mensen staan in de rij om zich bang te laten maken voor een griezelfilm. Laten wij muziek maken waarmee we ze de stuipen op het lijf jagen’, was het slimme idee van de groep. Het sloeg aan. Black Sabbath scoorde een grote hit met Paranoid. Veel critici vonden Black Sabbath slecht, maar met name onder jongens was de groep enorm populair.

De term 'heavy metal' was nog geen gemeen goed in de jaren zeventig. Het begrip duikt voor het eerst op in het lied Born To Be Wild van Steppenwolf, een Canadese groep die meer '' dan 'metal' was. Aanvankelijk boeken vooral Engelse groepen succes met hardrock. Een Amerikaanse uitzondering is Alice Cooper, een domineeszoon die de wereld over trekt met een theatrale horrorshow waarin zijn bloeddorstige alter ego aan het einde van de show het loodje legt.

Eén van Alice’s succesvolle opvolgers is Kiss, dat midden jaren zeventig met afstand de meest succesvolle hardrockgroep op de wereld is. Reden van het succes zijn niet alleen de poppy hardrocksongs van het kwartet, maar vooral de oogverblindende optredens vol vuurwerk, rookbommen en special effects. Middelpunt zijn de bandleden van Kiss die er met hun beschilderde gezichten eerder doen denken aan exotische ruimtewezens dan aan een band die staat te spelen in de rockbar om de hoek.
 

audio fragmenten
Alice Cooper - Elected
Steppenwolf - Born to be wild
Led Zeppelin - Heartbreaker
Black Sabbath - Sabbath bloody sabbath
Deep Purple - Black night
AC/DC - Let there be rock
Kiss - Deuce
bekijk ook deze wijzers
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!
populair
Popfestivals
Wat maakt popfestivals zo succesvol? Is dat ‘het festivalgevoel’? Of ligt het toch aan de artiesten? In deze webwijzer maken de redacteurs van Muziekweb een reis langs veertig jaar popfestivals.