Een elektronische toon wordt vaak voortgebracht door middel van een...
Perforator
Oscillator
Oscilloscoop
Klavier
onderwerpen
Spreading the disease: de jaren tachtig

Hardrock blijft dichter bij de rock staan. De muziek is harder dan de doorsnee popmuziek, maar melodie speelt nog een belangrijke rol in de muziek. Net als bij veel blues- en rockbands zingen hardrockbands het liefst over seks, uitgaan, mooie vrouwen en sterke drank. Naast Kiss maken ook Aerosmith, Lynyrd Skyryrd en het Ierse Thin Lizzy in de jaren zeventig goede sier met stevige rocksongs die het beste tot hun recht komen tijdens de opwindende live-shows.

Ze steken een generatie van jonge artiesten aan, die in de jaren tachtig daar de vruchten van plukken. Begin jaren tachtig scoren hardrockbands ook hits in de top-40, vaak met meeslepende rock ballads. Jonge groepen als Van Halen (met de atletische frontman David Lee Roth), Bon Jovi en het losgeslagen Mötley Crüe groeien uit tot rockmiljonairs. Europese groepen als Def Leppard, Europe, The Scorpions en het Nederlandse Vandenberg doen het ook goed in Amerika. Vooral jongeren vallen voor de combinatie van stevige gitaren, pakkende refreinen en showmanschap.

De bekendste groep uit die tijd is Guns N' Roses die van hun debuutalbum Appetite For Destruction meer dan 25 miljoen exemplaren verkoopt. Om op te vallen in het enorme aanbod, dossen hardrockbands zich steeds raarder uit, bedekken hun gezichten onder drie lagen make-up en zetten hun lange haar overeind met vele bussen haarlak. Deze stroming heet glam metal (door tegenstanders ook wel spottend ‘hair metal’ genoemd) en is vooral populair in Amerika.

Tegelijk met het enorme succes van de glamrockgroepen rommelt het ook ondergronds. In navolging van Black Sabbath kiezen Engelse groepen als Judas Priest, Motörhead en Iron Maiden voor een geluid dat nog sneller en harder is. Deze groepen verwijderen vakkundig de blueswortels uit de hardrock. De teksten zijn donker van toon en bezingen geweld terwijl Iron Maiden zich ook laat inspireren door bloedige geschiedenisverhalen. Deze stroming wordt de New Wave Of British Heavy Metal genoemd.

Aanvankelijk lijkt 'heavy metal' vooral een Europese aangelegenheid, maar een jonge Deense drummer exporteert deze muziek met succes naar Amerika. Lars Ulrich richt in 1982 Metallica op en kiest ervoor om nog sneller te spelen dan zijn Engelse voorbeelden. Elders in Amerika werken jonge groepen volgens dezelfde spelregels: Slayer, Megadeth en Anthrax.

Ondanks (of misschien wel dankzij) hun meedogenloze muziek, groeien ze uit tot de grootste metalacts van de jaren negentig. Deze stroming staat bekend als ‘thrash metal’, de muziek is snel en opwindend, maar in tegenstelling tot punk zijn dit bekwame muzikanten.

De solerende gitaristen en razendsnelle drummers groeien uit tot culthelden. In tegenstelling tot de extravagante glamrockers zijn de thrashers opvallend gewone jongens, die qua uiterlijk amper zijn te onderscheiden van hun fans.

audio fragmenten
Aerosmith - Sick as a dog
Thin Lizzy - Jailbreak
Van Halen - Panama
Def Leppard - Love bites
Vandenberg - Burning heart
Guns N' Roses - Welcome to the jungle
Mötley Crüe - Dr. Feelgood
Motörhead - Overkill
Metallica - Whiplash
Slayer - Raining blood
Megadeth - Symphony of destruction
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.
wereld
New age
Vroeger had new age een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte, new age was iets voor idealistische maar zweverige mensen. Tegenwoordig is new age echter een wijdverbreid en geaccepteerd begrip.